228 de Milioane de Euro pentru Sistemele Integrate de Colectare a Îngrășământului Natural

Fonduri pentru sistemele de colectare ale gunoiului de grajd
Cuprins

Obiectivele principale ale programului de investiții includ în primul rând, crearea unor sisteme noi și cuprinzătoare pentru colectarea și utilizarea gunoiului de grajd, iar în al doilea rând, actualizarea sistemelor comunale existente care au instituit deja o platformă de colectare a gunoiului de grajd.

Proiectele finanțate urmăresc îmbunătățirea calității solului și reducerea contaminării apelor subterane în zonele unde cresc animale. Finanțarea este disponibilă pentru unitățile administrativ-teritoriale organizate la nivel de municipiu, oraș și comunitate, inclusiv subdiviziunile acestora.

În ce perioadă se desfășoară?

Potrivit Ministerului Mediului, părțile interesate pot depune cereri de finanțare pentru SUBINVESTIȚIA I2.A-B. Această investiție finanțează implementarea sistemelor integrate de colectare și utilizare a gunoiului de grajd și este susținută de PNRR.

Alocarea financiară totală pentru această subinvestiție este de 228.221.855 de euro, din care 171.900.000 de euro sunt destinate înființării de sisteme noi, iar 56.321.855 de euro pentru modernizarea celor existente.

Există două etape în programul de înființare de sisteme noi, iar 65% din bugetul alocat primei etape este destinat solicitanților din zone cu concentrații ridicate de nitrați în apele subterane sau cu tendință crescătoare a acestora. Restul de 35% din buget este disponibil pentru toți solicitanții eligibili.

Prima rundă de atragere de fonduri este programată să înceapă pe 30 octombrie, la ora 12:00 și se va încheia pe 31 decembrie 2023, la ora 23:59. Aceste informații au fost făcute publice într-un comunicat de presă emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect pentru înființarea de sisteme noi este de 1.000.000 euro, fără TVA. Pentru modernizarea sistemelor existente, nu există o valoare maximă specificată.

Costurile asociate cu crearea sistemelor comunale integrate sunt eligibile pentru rambursare. Acestea includ cheltuielile pentru pregătirea și dezvoltarea terenului, organizarea șantierului, construcția și instalațiile, mașinile și echipamentele de transport.

În plus, sunt eligibile cheltuielile legate de modernizarea sistemelor comunale integrate pentru comunitățile cu o platformă comunală existentă, cum ar fi echipamente, platforme individuale, costuri de proiectare și consultanță, utilaje și echipamente de transport. Costurile de informare și publicitate sunt, de asemenea, rambursate.

Ce părere are Ministrul Mediului?

„Această investiție reprezintă un sprijin real pentru a avea un sol mai curat, în zonele unde creștem animale, întrucât pericolul nitraților din apele subterane poate fi combătut doar prin finanțări consistente, așa cum este și aceasta, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Finanțăm platforme comunale care au o capacitate între 1.500 mc și 4.000 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de la 1.200 de tone la 3.200 tone. Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora, organizate la nivel de municipiu, oraș și comună”, a susținut Mircea Fechet, ministrul mediului.

Mai multe detalii cu privire la programul de finantare, vezi AICI.

Pe site-ul nostru poți găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.