A fost Înregistrată o Creștere Semnificativă a culturilor de Pomi Fructiferi! 

A fost Înregistrată o Creștere Semnificativă a culturilor de Pomi Fructiferi!
Cuprins

Culturile de pomi fructiferi în România au înregistrat o creștere semnificativă în acest an, ajungând să acopere aproape 60 de hectare suplimentare, conform declarațiilor vicepreședintelui Asociației „Pomicola” Maramureș, Tiberiu Pop, acordate miercuri pentru AGERPRES.

Potrivit lui Pop, o parte din aceste plantări au fost realizate în toamna anului trecut, iar extinderea culturilor a fost susținută de un interes crescut din partea membrilor asociației și a producătorilor individuali. Aceștia au ales să extindă suprafețele de cultură, în special în zonele de deal și șes, unde condițiile de teren sunt propice pentru pomi fructiferi.

„De la toamna anului trecut și până în prezent, în primăvară, estimăm că au fost plantate diverse specii de pomi fructiferi pe aproximativ 60 de hectare de teren. Acest teren a fost pregătit în avans, cumpărat sau arendat încă din anul precedent, reflectând dorința fermierilor de a extinde culturile și de a spori producția”, a explicat Pop.

Totodată, reapariția pepinierelor în țară a avut un impact semnificativ asupra practicilor de plantare. „La nivel național sunt câteva zeci de pepiniere pomicole care oferă material săditor de bună calitate, ceea ce facilitează procesul de extindere al culturilor”, a adăugat vicepreședintele asociației.

În plus, Mirela Vereș, directorul unei firme specializate în consultanță agricolă, a subliniat importanța utilizării de pomi certificați și respectarea condițiilor de plantare pentru realizarea unei culturi de succes.

„Doritorii pot achiziționa diverse soiuri de pomi, inclusiv din unele magazine, material săditor de calitate, dar și de la pepiniere. Recomandarea noastră este să se informeze temeinic înainte de achiziționare, pentru a asigura succesul culturii”, a subliniat Vereș.

Aceste eforturi sunt parte dintr-o tendință de refacere a sectorului pomicol, care a cunoscut o scădere semnificativă în ultimele decenii. Dacă la începutul anilor ’90, în județul Maramureș existau aproape 15.000 de hectare de teren cultivate cu pomi fructiferi, în prezent suprafețele vechi și cele noi sunt estimate la aproximativ 2.000 de hectare.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.