A fost Publicat Ghidul Consultativ cu Privire la “Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”!

A fost Publicat Ghidul Consultativ cu Privire la “Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”!
Cuprins

AFIR a publicat Ghidul Consultativ pentru Măsura de Dezvoltare Rurală DR-33 în data de 5 martie 2024, deschizând astfel o perioadă de consultare publică de 10 zile calendaristice începând cu aceeași dată.

Potrivit informațiilor furnizate de către AFIR, beneficiarii eligibili pentru fondurile nerambursabile în cadrul acestei măsuri sunt grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol, constituite în conformitate cu legislația națională și recunoscute de MADR înainte de solicitarea sprijinului. Conform definițiilor din lege, aceștia pot fi microîntreprinderi, întreprinderi mici sau mijlocii.

Cheltuielile eligibile acoperă înființarea și funcționarea acestor grupuri de producători, conforme cererii de finanțare/planului de afaceri, pentru a îndeplini obiectivele propuse.

Însă, este important de menționat că nu sunt finanțate cheltuielile legate de fuzionarea grupurilor de producători existente.

Rata maximă a sprijinului nerambursabil este de 100% din cuantumul sprijinului, dar nu poate depăși 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere, cu o sumă maximă de 100.000 euro pe an.

Sprijinul se va acorda sub formă de sumă forfetară, plătită în tranșe anuale pe o perioadă de maxim 5 ani, în funcție de valoarea producției comercializate prin intermediul grupului de producători.

Pentru a depune cereri de finanțare online, solicitanții care nu au cont pe site-ul www.afir.ro trebuie să își creeze un cont de utilizator. Utilizatorii existenți pot folosi conturile deja create pentru încărcarea cererilor de finanțare în format electronic.

Pentru mai multe detalii și pentru a transmite propunerile, se poate accesa adresa de e-mail consultare@afir.info.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de ultima ora actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.