Adoptare de urgență a Ordonanței pentru Modificarea Permiselor de Conducere pentru Tractoare și Vehicule Agricole

Adoptare de urgență a Ordonanței pentru modificarea permiselor de conducere pentru tractoare și vehicule agricole
Cuprins

În Ședința de Guvern din 18 ianuarie 2024, s-a aprobat o Ordonanță de Urgență menită să aducă modificări semnificative în domeniul permiselor de conducere pentru tractoare și vehicule agricole din România.

Principalele prevederi ale actului normativ adoptat sunt:

1. Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1: A fost introdusă o nouă categorie de permis, Tr1, care echivalează permisul categoria B și permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.

2. Înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.

Motivația principală a adoptării acestei Ordonanțe de Urgență include următoarele puncte:

1. Planul Național Strategic pentru exercițiul financiar 2023-2027: Prevede o creștere semnificativă a parcului de utilaje agricole, generând o disproporționalitate între numărul de utilaje și personalul specializat.

2. Absența legislației adecvate: Absența legislației care să permită conducerea utilajelor agricole cu permise de conducere de categorie B duce la migrația forței de muncă către țările UE.

3. Necesitatea adoptării rapide a măsurilor legislative: O întârzierele în implementarea acestor schimbări ar afecta negativ execuția lucrărilor agricole la timp în perioadele optime.

Adoptarea de urgență a acestei Ordonanțe este esențială pentru a evita impactul negativ asupra sectorului agricol și pentru a asigura că România rămâne un jucător proeminent în securitatea alimentară. Autoritățile subliniază necesitatea unei acțiuni rapide pentru soluționarea acestei situații de urgență și prevenirea consecințelor negative asupra interesului public și dezvoltării sustenabile a sectorului agricol.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.