Tot ce trebuie sa stii despre Procesul de Semanat Porumb!

Afla tot ce trebuie sa stii despre Procesul de Semanat la Porumb!
Cuprins

Semanatul porumbului este un moment important in calendarul agricol, care influenteaza in mod direct randamentul si calitatea recoltei. Pentru a obtine o productie optima, este necesar sa se tina cont de mai multi factori, printre care se numara densitatea de semanat, adancimea de semanat, precum si perioada si schema de semanat.

In acest ghid practic, iti vom prezenta toate aceste aspecte si iti vom oferi recomandari pentru a obtine cele mai bune recolte de porumb.

Densitatea si norma de semanat Porumb

Densitatea plantelor de porumb este foarte importanta pentru obtinerea unei recolte bogate si de calitate. Este recomandat sa se ajusteze densitatea de semanat porumb in functie de caracteristicile solului, hibridului cultivat si conditiile meteorologice locale. 

In general, densitatea recomandata poate varia intre 50.000 si 90.000 plante pe hectar, in functie de acesti factori.

Norma de semanat la porumb este determinata de puritatea si germinatia semintelor, precum si de marimea medie a boabelor. Cantitatea de samanta necesara pe hectar poate varia intre 15 si 30 kg, iar pentru a acoperi pierderile care pot aparea pana la recoltare, este recomandat sa se creasca numarul de seminte cu 10-15%.

Adancimea de semanat la Porumb

Adancimea de semanat este un alt aspect important de luat in considerare pentru a asigura o rasarire uniforma si sanatoasa a plantelor de porumb. Aceasta poate varia in functie de textura si umiditatea solului. In general, pe soluri mai umede si mai grele, se recomanda o adancime de semanat de 5-6 cm, in timp ce pe soluri mai uscate si mai usoare, adancimea poate fi crescuta la 6-8 cm.

Este important de mentionat ca adancimea de semanat porumb poate influenta timpul necesar pentru rasarire. Fiecare centimetru in plus la adancimea de semanat poate intarzia rasarirea cu 5-30 de ore, in functie de temperatura solului.

Perioada optima de semanat Porumb

Perioada optima de semanat variaza in functie de zona geografica si de conditiile meteorologice locale. In general, cele mai bune rezultate se obtin atunci cand semanatul are loc in intervalul potrivit de temperatura si umiditate. In Romania, perioada optima de semanat porumb este urmatoarea:

– 1-20 aprilie in zonele de campie din vestul si sudul tarii, Dobrogea si Sudul Moldovei.

– 15-20 aprilie in campia Transilvaniei si in centrul Moldovei.

– 20-30 aprilie in zonele subcarpatice si nordul tarii.

Este important sa se tina cont de temperatura solului la o adancime de 10 centimetri, care ar trebui sa fie intre 8 si 10 grade Celsius la ora 7 dimineata, iar vremea sa fie in curs de incalzire.

Schema de semanat

Schema de semanat poate influenta randamentul si uniformitatea recoltei. Distanta dintre randuri este un aspect esential, care poate varia in functie de sistemul de irigare si de textura solului. 

In general, distanta de semanat recomandata este de 70 cm in terenurile neirigate si in cele irigate prin aspersiune, iar in terenurile irigate prin brazde, distanta potrivita este de 80 cm.

Astfel, semanatul porumbului este o operatiune complexa, care necesita atentie si planificare adecvata pentru a obtine cele mai bune rezultate. Prin ajustarea densitatii, adancimii, distantei si perioadei de semanat conform conditiilor locale, vei putea asigura o recolta bogata si de calitate in fiecare sezon.