Ajutor de Stat pentru Apicultori!

Ajutor de Stat pentru Apicultori!
Cuprins

Schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol a fost publicată în transparență decizională de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Această schemă vine ca răspuns la criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a avut un impact semnificativ asupra producătorilor de miere din România.

Potrivit proiectului de Ordonanță de urgență postat în transparență decizională, valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.866.000 lei, echivalentul a 12.034.334 euro. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 25 lei, respectiv 5 euro per familie de albine. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856.

Suma maximă care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care activează în producția primară de produse agricole este de 280.000 euro.

Pentru a fi eligibili pentru acest sprijin financiar, crescătorii de albine trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care se menționează următoarele:

-să dețină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin Oficiile pentru Zootehnie Județene, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările și completările ulterioare, în exploatații apicole/stupine autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA;

– să dețină familii de albine în stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la data depunerii cererii;

– să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice să nu existe o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor pot fi atât apicultori persoane fizice, cât și persoane juridice sau alte forme de asociere în agricultură.

Termenul de plată este stabilit pentru 30 iunie 2024, oferind astfel producătorilor de miere un sprijin esențial în timp util pentru recuperarea pierderilor suferite în anul precedent. Mai multe detalii oferite de autorități poți accesa aici

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.