Ajutor de Stat pentru Culturile de Tomate și Usturoi!

Ajutor de Stat pentru Culturile de Tomate și Usturoi!
Cuprins

În cadrul Ședinței de Guvern din 22 februarie 2024, s-a aprobat o inițiativă crucială pentru susținerea agriculturii românești în fața turbulențelor generate de conflictul din Ucraina. Ordonanța de urgență adoptată vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat menite să compenseze parțial pierderile suferite de producătorii agricoli la culturile de tomate și usturoi.

Criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact semnificativ asupra agricultorilor români, motiv pentru care guvernul a luat decizia de a interveni pentru a atenua consecințele acestui context tensionat. În conformitate cu această ordonanță, producătorii de tomate în spații protejate și cei de usturoi vor beneficia de un sprijin financiar esențial pentru a-și putea recupera parțial pierderile.

”Programul Tomata și Programul usturoiul românesc continuă și în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3000 de euro/1000 de mp pentru tomate, respectiv 3000 de euro/ha pentru usturoi. La solicitarea legumicultorilor am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme față de anii trecuți. Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire și îngrijire a culturilor, în valoare de 1500 de euro/1000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spații protejate și 1500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând ca restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleași condiții ca în anii trecuți. Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol și este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie.”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Totalul schemei de ajutor de stat se ridică la 166.206.250 lei pentru cultura de tomate și 20.868.280 lei pentru cultura de usturoi, reprezentând o resursă semnificativă pentru sprijinirea fermierilor în dificultățile actuale. Aceste sume vor fi acordate în două tranșe, iar beneficiarii pot fi întreprinderile care activează în domeniul producției primare de produse agricole vegetale.

Depunerea cererilor pentru obținerea ajutorului de stat se va realiza până la data de 12 aprilie 2024 pentru cultura de tomate și până la data de 19 aprilie 2024 pentru cultura de usturoi. Plățile vor fi efectuate până la data de 30 iunie 2024, iar verificările în teren vor fi efectuate de echipe mixte ale autorităților competente.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.