Ajutor pentru Producția de Usturoi!

Ajutor pentru Producția de Usturoi!
Cuprins

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat publicarea în transparență decizională a unui proiect pentru aprobarea schemei de ajutor de stat destinate compensării parțiale a pierderilor înregistrate în urma culturii de usturoi înființate în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024. Această măsură vine ca răspuns la criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și are ca scop sprijinirea producătorilor agricoli afectați de această situație tensionată.

Suma totală alocată pentru această schemă de ajutor de stat este de 20.868.280 lei, echivalentul a aproximativ 4.230.000 euro, cu un cuantum maxim al ajutorului de minimis de 1.500 euro pe hectar. Pentru a beneficia de acest ajutor, întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale trebuie să depună cererile și documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv.

Plățile pentru ajutorul de stat acordat vor fi efectuate până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren ale culturilor de usturoi înființate vor fi realizate de echipe mixte formate din experți din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În cazul în care suma totală alocată depășește resursele financiare disponibile, suma cuvenită fiecărui beneficiar va fi redusă proporțional.

Această schemă de ajutor de stat reprezintă un grant financiar vital pentru producătorii agricoli, asigurându-le o compensare parțială a pierderilor înregistrate în urma culturii de usturoi din perioada menționată, având în vedere contextul de criză generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. MADR subliniază importanța acestei măsuri în sprijinirea sectorului agricol și în protejarea intereselor fermierilor afectați.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.