Ajutorul de 100 euro/ha ar putea Scădea!

Ajutorul de 100 euro/ha ar putea Scădea!
Cuprins

Potrivit informațiilor furnizate de către directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Ionuț Lupu, numărul cererilor depuse pentru ajutorul agricol a depășit deja cifra de 142.000, înaintea datei limită de 8 martie 2024. 

Cu toate acestea, există preocupări legate de bugetul de 1,2 miliarde de lei alocat pentru acest scop. Există temerea că acest buget nu va fi suficient pentru a acorda suma promisă tuturor beneficiarilor.

Ionuț Lupu a subliniat că interesul fermierilor pentru acest ajutor este semnificativ, în special în sectorul vegetal. Totuși, acest lucru ridică problema distribuirii fondurilor, astfel că suma totală alocată ar putea fi mai mică decât cei 100 de euro pe hectar promiși inițial.

De asemenea, există aspecte precum aplicarea regulilor de ajutor de minimis, care impun o limită maximă de 280.000 de euro pentru fiecare fermier beneficiar. Acest lucru ar putea afecta și mai mult sumele pe care le vor primi anumiți fermieri.

În ceea ce privește sectorul zootehnic, cererile depuse sunt în număr mult mai mic, fiind în ordinea zecilor pentru fiecare sector în parte. De exemplu, pentru porci au fost depuse 23 de cereri, pentru păsări 21, iar pentru bovinele destinate producerii de carne sunt înregistrate 78 de cereri.

În final, directorul general al APIA a menționat că este important ca toate cererile să fie procesate înainte de a se face plățile, iar termenul limită pentru aceste plăți este stabilit pentru data de 15 mai, conform declarațiilor făcute în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.