Alocări Financiare pentru Transportarea Produselor de Export

Alocări Financiare pentru Transportarea Produselor de Export
Cuprins

Comisia Europeană a aprobat recent o schemă de sprijin în valoare de 126 de milioane de euro, destinată susținerii investițiilor în porturile afectate de creșterea fluxurilor comerciale ca urmare a războiului din Ucraina. Această decizie reprezintă un alt exemplu concret al beneficiilor aduse de apartenența la Uniunea Europeană.

Încă de la debutul conflictului din Ucraina, România a solicitat cu fermitate sprijin financiar din partea UE, având în vedere impactul asupra infrastructurii de transport și creșterea capacității de export prin porturile țării. În acest context, propunerea Comisiei Europene se concentrează pe porturile de la Marea Neagră și cele de pe Dunăre.

Vor fi acordate granturi de până la zece milioane de euro pentru societățile de logistică din porturile românești situate pe:

  • granița estică a UE – Giurgiu, Constanța, Galați; 
  • canalul Dunăre-Marea Neagră  – Poarta Albă, Midia Năvodari;
  • canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanței – Midia și Mangalia. 

Operatorii din porturile de la Dunăre și Marea Neagră vor fi sprijiniți să prelucreze și să depoziteze mărfurile, eliminând blocajele și reducând întârzierile provocate de creșterea fluxurilor comerciale.

Porturile vor beneficia de investiții destinate instalărilor suplimentare de manipulare sau depozitare, necesare pentru prelucrarea mărfurilor deviate din cauza războiului. Un aspect notabil este exportul masiv de cereale în 2023, înregistrat prin portul Constanța, unde România a expediat impresionanta cantitate de 36 de milioane de tone.

Această inițiativă subliniază importanța solidarității și sprijinului în cadrul UE, evidențiind capacitatea comunității de a răspunde rapid și eficient la provocările generate de evenimente internaționale majore.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.