APIA a autorizat plăți în avans de peste 843,9 milioane de euro pentru fermierii români

apia
Cuprins

Într-un comunicat de presă publicat ieri, 27 noiembrie, s-a discutat despre autorizarea plăților în avans pentru fermieri. Astfel, în perioada 16 octombrie 2023 – 26 noiembrie 2023, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis autorizații de plată în avans în valoare de 843.935.993,45 de euro. Această sumă provine din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), și Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), beneficiind un număr de 662.586 de fermieri.

În cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri reprezentând 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.

Plățile pentru intervențiile finanțate din FEGA se realizează în lei, la un curs de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, în timp ce plățile pentru măsurile finanțate din FEADR se efectuează la un curs de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Directorul General al APIA, domnul Cornel Constantin Turcescu, a subliniat importanța finalizării cu succes a primei campanii de plăți în avans din cadrul noului Plan Strategic PAC 2023-2027, menționând: „Ne apropiem cu pași repezi de finalul primei campanii de plăți în avans derulate în cadrul noului Plan Strategic PAC 2023-2027, care se va încheia la data de 30 noiembrie 2023. Deși provocările nu au lipsit, vreau să-i asigur pe fermieri că tot personalul APIA este mobilizat pentru finalizarea cu succes a acestei activități, astfel încât toți fermierii eligibili să fie autorizați la plata avansului în termenul legal.”

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.