APIA Clarifică Regulile pentru Accesarea Eco-schemei PD-27 

APIA Clarifică Regulile pentru Accesarea Eco-schemei PD-27 
Cuprins

Ultimul comunicat emis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a clarificat aspecte importante referitoare la implementarea Eco-schema PD-27, ce vizează îmbunătățirea bunăstării animalelor prin pășunatul extensiv pe pajiști în condiții de sustenabilitate.

Conform modificărilor aduse de Ordinul ANSVSA nr.102/03.06.2024 la Ordinul ANSVA 208/2022, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 520 pe 04.06.2024 (pag.14-15), fermierilor li se impune condiția de a obține un cod de pășune pentru a accesa schema de sprijin PD-27. Totuși, este important de menționat că acest cod poate fi obținut și după închiderea cererii de plată la APIA.

Într-un apel către fermieri, directorul general al APIA, Tinel Gheorghe, îi îndeamnă să finalizeze cererile până la data de 07 iunie 2024. Ulterior, aceștia ar trebui să se prezinte la Direcția Sanitar Veterinară pentru a obține codul de pășune, pe care să-l depună apoi la Centrul județean sau local APIA. 

Este important de subliniat că acest cod este esențial pentru toți fermierii care doresc să beneficieze de sprijinul oferit de această schemă și este necesar în momentul controlului animalelor de către inspectorii Agenției.

De asemenea, conform prevederilor din Ordinul ANSVSA nr.102/03.06.2024, exploatația de tip pășune este definită drept „loc acoperit cu vegetație ierboasă perenă, destinat hrănirii animalelor, care este deținut sau cu privire la care există dreptul de folosință al unei persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii”. 

Aceasta include animalele bovine, ovine și caprine, care pasc temporar sau sezonier în perioadele calde ale anului. Pentru asociații, composesorate, obști și alte forme de organizare care nu sunt înregistrate la registrul comerțului, documentele necesare pot înlocui certificatul de înregistrare la registrul comerțului conform legislației în vigoare.