Are loc Primul Consiliu AgriFish din Acest An!

Are loc Primul Consiliu AgriFish din Acest An!
Cuprins

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, se pregătește să participe la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, programată astăzi, 23 ianuarie 2024, ce va avea loc la Bruxelles. Unul dintre subiectele majore pe agenda discuțiilor este programul de lucru al președinției belgiene în domeniul agriculturii și pescuitului pentru semestrul în curs.

De asemenea, se vor dezbate aspecte legate de comerț în domeniul agricol, iar Consiliul va organiza o dezbatere publică privind viitorul agriculturii în Europa, subiect lansat de Comisie în cadrul dialogului strategic. Ministrul Florin Barbu a declarat că va solicita din nou punctul de vedere al Comisiei cu privire la derogările de la standardele de mediu referitoare la rotația culturilor (GAEC 7) și la condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (GAEC 8).

„Consider că decizia de derogare de la regulile GAEC 7 și GAEC 8 trebuie să fie luată în mod responsabil, având în vedere impactul asupra securității alimentare, a veniturilor fermierilor, a practicilor agricole uzuale și protecției mediului. Este obligatoriu pentru Comisie să ia în considerare atât nevoile imediate, cât și consecințele pe termen lung asupra agriculturii și mediului”, a subliniat ministrul Barbu.

România a expus problema derogărilor încă din Consiliul din iulie 2023, iar ulterior alte 15 state membre au susținut necesitatea aplicării acestora. Ministrul a precizat că România ia în calcul protejarea fermierilor români prin norme de reglementare interne în 2024, urmând prevederile stabilite de Comisie pentru anul 2023 în Regulamentul privind stabilirea unor derogări de la aplicarea standardelor GAEC. Mai mult decât atât , la fiecare reuniune a Consiliului AGRIFISH, ministrul Barbu a pledat pentru aceste derogări, considerându-le esențiale pentru sectorul agricol.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.