Au fost Adoptate Noi Măsuri pentru Sistemul de Autorizare la Export al Ucrainei pentru Făină și Zahăr!

Au fost Adoptate Noi Măsuri pentru Sistemul de Autorizare la Export al Ucrainei pentru Făină și Zahăr!
Cuprins

În cadrul Ședinței de Guvern din 28 decembrie 2023, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență cu privire la modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023, referitoare la instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

Principalele modificări aduse de acest act normativ vizează extinderea listei produselor agricole care fac obiectul importului din Ucraina, incluzând făina de grâu sau de meslin și zahărul din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă. De asemenea, au fost identificate categoriile de operatori economici calificați să efectueze importurile, precum operatorii din industria morăritului și cei din industria zahărului.

Una dintre modificările semnificative constă în prelungirea aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023 până la data de 30 iunie 2024, în scopul stabilizării impactului imediat al sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina. Această măsură temporară are ca obiectiv atenuarea repercusiunilor negative asupra sectorului producției primare și al procesării, contribuind la reducerea dezechilibrelor economice și menținerea stabilității activităților economice și a locurilor de muncă.

Aceste măsuri temporare au fost concepute pentru a proteja interesele economice naționale și pentru a asigura o tranziție lină în contextul evoluțiilor pieței internaționale.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.