Au fost Identificate Practici Frauduloase a Produselor Lactate!

Au fost Identificate Practici Frauduloase a Produselor Lactate!
Cuprins

Într-o campanie extinsă între 5 februarie și 15 martie 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat controale pentru a depista practici frauduloase și a verifica autenticitatea și calitatea produselor lactate de pe piața din România.

Pe parcursul acestui interval, echipele ANSVSA din toată țara, împreună cu cele ale Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, au efectuat 3.180 de inspecții în depozite alimentare, unități de reambalare și distribuție, magazine și unități de alimentație publică.

Aceste controale au inclus și recoltarea a 412 probe din produsele lactate pentru analize de laborator, în vederea verificării autenticității, a calității și a conformității cu etichetele.

Rezultatele au fost alarmante, identificându-se numeroase nereguli și încălcări ale normelor sanitare și de siguranță alimentară. În total, au fost aplicate 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. De asemenea, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității și 13 ordonanțe de interzicere a activității, iar o cantitate de 17.083 kg de produse lactate a fost reținută oficial.

Printre neregulile constatate se numără lipsa autorizației sanitare veterinare, nerespectarea normelor de depozitare și întreținere a spațiilor, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate și deficiențe în purtarea echipamentelor de protecție sanitară de către personalul de manipulare a alimentelor.

Analizele de laborator au relevat discrepanțe semnificative între parametrii fizico-chimici ai produselor lactate și informațiile de pe etichetă, inclusiv procente mai mici de grăsime, procente mai mari de cloruri/sare și procente mai mici de substanță uscată și proteină.

ANSVSA a reafirmat hotărârea sa de a sancționa ferm orice operator economic care nu respectă normele și cerințele de igienă, menționând că aceste controale sunt cruciale pentru asigurarea siguranței alimentare a populației.

Design fara titlu 1 7 -

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.