Baza de date cu Prețuri de Referință este Acum Disponibilă pentru Beneficiarii Fondurilor Europene!

Baza de date cu Prețuri de Referință este Acum Disponibilă pentru Beneficiarii Fondurilor Europene
Cuprins

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că noua sa bază de date cu prețuri de referință este acum disponibilă pentru beneficiarii fondurilor europene destinat agriculturii și dezvoltării rurale. Această resursă vine să sprijine eficient implementarea Planului Strategic 2023 – 2027.

Fermierii și antreprenorii rurali care accesază finanțare prin AFIR pot folosi baza de date pentru a efectua achiziții necesare pentru proiectele lor, fie în cadrul sesiunilor de finanțare actuale, fie în cele viitoare. 

Baza include referințe de preț pentru peste 45.700 de produse diverse, de la mașini și echipamente specializate la silozuri și mobilier, facilitând astfel achizițiile eficiente și conformitatea cu regulamentele UE.

Printre articolele listate se numără peste 10.000 de echipamente pentru pregătirea terenului, peste 1.000 de mașini de erbicidat și semănători, peste 870 de tractoare de diferite mărci și capacități, și multe alte echipamente vitale pentru agricultură. De asemenea, interesați pot găsi peste 800 de elemente pentru sisteme fotovoltaice și aproximativ 50 de modele de drone agricole.

Recent, oferta a fost extinsă pentru a include echipamente pentru vinificație, industria alimentară, și chiar categorii specifice cum ar fi HORECA sau transportul specializat. Baza de date își propune să fie un instrument unic la nivel național, oferind o cale simplificată pentru accesul la fondurile europene, permițând beneficiarilor să efectueze achiziții direct, fără proceduri suplimentare de achiziție.

Conform noilor reglementări care au intrat în vigoare începând cu 2023, toate produsele incluse în baza de date trebuie să respecte norma de poluare minim Etapa V, aliniindu-se astfel la normele de mediu stabilite de Regulamentul (UE) 2016/1628.

Actualizarea și completarea bazei de date se face conform ultimelor versiuni ale Ghidului Bazei de Date cu Prețuri de Referință, ce pot fi consultate online pe portalul oficial AFIR.