Cele mai Comune Boli la Mar

Cele mai Comune Boli la Măr
Cuprins

In Romania, livezile de meri sunt raspandite pe intreg teritoriul tarii, beneficiind de conditii climatice optime care favorizeaza dezvoltarea acestora.

Zonele cele mai propice pentru cultura merilor includ regiunile din Transilvania, Moldova si unele parti ale Munteniei, acestea oferind temperaturi moderate si suficienta umiditate, elemente esentiale pentru cresterea sanatoasa a merilor.

Cultura merilor nu este lipsita de provocari, fiind susceptibila la diverse boli si daunatori care pot compromite atat calitatea fructelor, cat si volumul recoltei. 

Printre problemele comune se numara raspandirea bolilor fungice si atacurile de insecte, fapt care necesita monitorizarea atenta si interventii fitosanitare adecvate pentru mentinerea sanatatii livezilor. In acest articol vom aborda pe larg pericolul la care sunt expusi pomii in ceea ce priveste bolile pe care le pot contracta. 

Bolile pomilor fructiferi sunt o mare problema, productia fiind afectata semnificativ. Astfel, principalele boli la mar sunt:

  • Mozaicul Marului (Apple Mosaic Virus)
  • Cancerul Bacterian al Radacinilor Pomilor Fructiferi (Agrobacterium Tumefaciens)
  • Focul Bacterian sau Arsura Merilor si Perilor (Erwinia amylovora si Pseudomonas syringae)
  • Fainarea Marului (Podosphaera leucotricha)

 Mozaicul Marului

O boala frecvent intalnita in livezile din Europa si America, mozaicul marului este un virus care ataca numeroase soiuri de mar, iar in cazul soiurilor sensibile pagubele pot ajunge chiar si la 40% din productie. 

Printre soiurile sensibile mentionam Jonathan si Golden Delicious, iar mai putin sensibile sunt Parmen, Auriu si Ontario.

Mozaicul Marului se manifesta doar pe frunze sub forma de pete cu forme neregulate, de culoare galbena cu nuante de crem, raspandite neuniform pe suprafata limbului. 

Atacul se intampla doar pe o parte a frunzelor, iar de regula, cele tinere din varful lastarilor raman neatacate. O alta caracteristica a atacului acestui virus este faptul ca frunzele atacate sunt tari si aspre. 

Pe timpul verii, atunci cand temperaturile sunt ridicate, culoarea frunzelor atacate devine bruna-violacee. De asemenea, simptomele se agraveaza la temperaturi de 18°-22°C. Pomii care sunt puternic atacati de virus vegeteaza slab si dau o productie scazuta. Frunzele incep si ele sa cada prematur, ducand la slabirea pomilor, in special a celor tineri. Fructele produse de pomii bolnavi sunt mici si prezinta calitati gustative reduse. 

Totusi, efectele acestei boli difera in functie de tulpina de virus contractata, dar si a soiurilor de mar atacat. 

Transmiterea si raspandirea virusului se realizeaza prin altoire, taieri mecanice si prin seminte, simptomele aparand in cateva saptamani sau in urmatoarea primavara.

Cele mai potrivite moduri de a preveni si combate aceasta boala este folosirea de altoi si portaltoi sanatosi, certificati ca liberi de virusi. In plus, se recomanda efectuarea unui control riguros in pepiniere pentru eliminarea pomilor bolnavi. 

Printre soiurile rezistente care sunt recomandate pentru plantare se numara Idared, Klarapfel, McIntosch, Ontario si Parmen auriu. 

z1WXmwN71IGwdf4gPPoiPVeJIxpxfNke dE1Di5MWm8870K1Wh6Dcn50afR2pT 2WkG nGxG7u G6BvFVt5wwuLuWFDltZVtR qzvGNels8 iUU7haXkPwQF4UDSymAkt9zkn8R1nX -
Sursa: Invasive

Cancerul Bacterian al Radacinilor 

Asa cum ii spune si numele, cancerul bacterian al radacinilor este o boala bacteriana intalnita la numeroase specii de samburoase, precum cais, piersic, cires si corcodus in pepiniere, acolo unde produce pagube insemnate. 

Mai mult decat atat, boala poate fi regasita si la plantatii de mar, par, gutui si vita-de-vie, dar si la sfecla, floarea-soarelui, tutun si tomate.

Simptomele se manifesta cel mai frecvent pe radacini si la baza tulpinilor sub forma de tumori, mici cat un bo de mazare, cu o textura moale si o suprafata neteda de culoare galben-verzui.

Acest tip de tumori pot aparea pe toate organele plantelor lemnoase sau erbacee, insa la finalul perioadei de vegetatie cad. In alte cazuri, devin persistente si capata o culoare bruna, crescand in dimeniune de la an la an, atingand chiar si 10-30 cm in diametru. In acest caz, suprafata este neregulata si rugoasa. 

O alta manifestare poate fi si prin aparitia unor radacini firoase, ce par ca niste smocuri. 

Infectarea cu aceste bacterii este favorizata de ranile mecanice produse pomilor in timpul lucrarilor de intretinere, atacul de insecte si loviturile de grindina. 

Pentru a preveni si combate eficient aceasta boala la mar, exista cateva masuri ce trebuie urmate cu sfintenie, si anume sortarea pomilor inainte de plantare, evitarea amplasarii pepinierelor si livezilor pe soluri argiloase umede si reci, efectuarea controalelor fitosanitare si indepartarea pomilor bolnavi si fertilizarea cu fosfor si potasiu. 

De asemenea, tumorile trebuie taiate, iar ranile trebuie tratate cu Captadin 50 PU in concentratie de 0,2%, Boycor in concentratie de 0,5% si Carpene in concentratie de 0,2%. 

Esentiala este si dezinfectarea solului din pepiniere cu policlorura de benzol 500kg/ha, care se va distribui in cantitate de 25g in fiecare copca adanca de 10-15 cm, dupa care substanta trebuie acoperita cu pamant. 

YbReIttKf5GRySDRANVROneS2cadGPh CwnbT5KlM0pIvpewq6jjIRQDuZld0TRH9CwT52L76bFiYSTRXWU7pL -

Focul Bacterian

O boala intalnita in toate zonele pomicole ale tarii, focul bacterian se manifesta pe toate organele plantei, cu exceptia radacinilor, simptomele fiind distincte in functie de organul atacat. 

Pe frunze boala se manifesta sub forma de pete brune translucide care se raspandesc si duc la distrugerea intregului aparat foliar al pomului. Chiar si in cazul in care ramurile sunt puternic scuturate, frunzele nu cad de pe ramuri. 

Atacul pe flori se manifesta precum monilioza, prin ofilirea si innegrirea acestora. In ceea ce priveste fructele, boala apare sub forma de pete negricioase cu aspect umed. Acestea se zbarcesc, se innegresc, raman mici si atarna de ramuri chiar si pe timpul iernii. 

Factorii ce favorizeaza aparitia bolii sunt umiditatea si temperaturile ridicate. Primavara, boala se manifesta foarte puternic, dar si in lunile mai-iunie si septembrie-octombrie, in timp ce in lunile secetoase boala stagneaza.

Pentru a preveni si combate aceasta boala la mar, se recomanda respectarea controlului fitosanitar si indepartarea pomilor bolnavi, dezinfectarea instrumentelor cu care se fac taierile si evitarea solurilor reci si umede. 

-

Fainarea Marului 

Podoshaera leucotricha sau denumita mai simplu, fainarea marului, este o boala raspandita pe toate continentele, reprezentand o preocupare importanta pentru pomicultura din cauza pagubelor pe care le poate produce. 

Este important sa se apeleze la soiuri de mar rezistente la boli, deoarece aceasta boala poate produce pagube insemnate, in special la soiuri sensibile, precum Ionathan. 

Boala ataca atat frunzele, florile si lastarii, cat si fructele tinere, iar intensitatea acesteia creste considerabil in cursul lunii mai si inceputul lunii iunie. 

Atacul pe frunze se manifesta sub forma unei pasle albicioase, apoi galbuie si pulverulenta care acopera ambele fete ale limbului. Frunzele tinere se vor deforma, ingrosa si rasuci cu marginile in sus, urmand ca apoi sa se usuce timpuriu. 

Florile atacate au sepalele deformate, iar petalele ingustate isi pierd culoarea roz, devenind albe, atrofiate si sterile. La soiurile sensibile aceasta forma de atac poate duce la pierderi insemnate de recolta. 

Pentru a controla si impiedica raspandirea acestei boli la mar, se recomanda ca lastarii puternic atacati sa fie distrusi prin ardere si sa se aplice o fertilizare echilibrata.

Se recomanda, de asemenea, cultivarea de soiuri de mar rezistente de boli precum Pieonier, Voinea, Generos si Ciprian.

lqqJq9eQsUqxdTou3HGz6m -

FAQ’s

  1. Care sunt cele mai comune boli la mar?

Cele mai frecvente boli care ataca livezile si pepinierele de meri sunt cancerul bacterian al radacinilor, mozaicul marului, focul bacterian si fainarea marului. 

  1. Care este cea mai grava boala a merilor?

Boala care poate duce la recolte scazute este fainarea. Aceasta este o boala foarte grava care afecteaza mugurii, lastarii si frunzele. Dezavantajul acestei boli este ca ataca adesea lastarii tineri.