Cele mai Comune Boli la Soia

Soia
Cuprins

O planta cultivata de mii de ani in Asia, in special in China si Japonia, soia este o planta anuala din familia leguminoaselor, folosita pentru productia de boabe de soia, folosite in diferite industrii precum alimentara, agricola si industriala. 

A devenit o cultura importanta pe plan global datorita proprietatilor sale nutritive si a utilizarii in diverse produse. Plantele de soia au un ciclu de viata diferit, in functie de soi si de conditiile de crestere. 

De obicei, semanatul incepe din seminte, care sunt introduse in sol primavara. Dupa germinare, plantele cresc sub forma de tulpini si frunze, ulterior dezvoltand flori din care se vor produce pastaile. Acestea contin boabele de soia, care urmeaza a fi recoltate toamna. 

In ceea ce priveste cultura de soia pentru Romania, aceasta a capatat o importanta din ce in ce mai mare in ultimii ani, in special dupa anii 2000. Suprafata cultivata a crescut semnificativ, reusind in unii ani sa se claseze printre primele tari din Europa la productia de soia.

Printre avantajele cultivarii soiei enumeram beneficiile economice pentru agricultori, dat fiind faptul ca semintele de soia au o cerere contanta pe piata, dar si beneficiile pentru sol, deoarece este o planta ce poate fi inclusa in rotatia culturilor pentru imbunatatirea sanatatii acestuia. 

Pentru ca este o planta cu o importanta economica considerabila, este esential sa se tina cont de calitatea semintelor, efectuarea tratamentelor necesare, si mai ales de prevenirea bolilor. Bolile soiei pot afecta semnificativ calitatea recoltei, iar cele mai des intalnite sunt: 

  • Mozaicul Soiei (Soybean mosaic virus)
  • Arsura bacteriana (Pseudomonas glycinea)
  • Mana (Peronospora manshurica)
  • Fainarea Soiei (Microsphaera Diffusa)

Mozaicul Soiei

O viroza pagubitoare si raspandita atat in SUA si Canada, cat si in tari din Europa, precum Germania, Austria si Ungaria, mozaicul este cauzat de un grup de virusuri care afecteaza culturile de soia. In medie, pierderile de productie ating un procent de 11%. 

Raspandirea se face in principal prin intermediul insectelor vector, cum ar fi afidele, insa poate fi transmisa prin contactul direct dintre plante. De asemenea, virusul se poate transmite de la un an la altul prin semintele infectate, motiv pentru care combaterea eficienta si respectarea asolamentului (rotatia culturilor) sunt esentiale. 

In cazul acestei viroze, mentionam 3 forme principale de manifestare. Primul simptom apare la 6-14 zile dupa infectare si se prezinta sub forma unei ingalbeniri trecatoare a nervurilor secundare ale frunzelor, fiind si cea mai frecventa forma a virozei. 

Pe suprafata frunzei apar pete de culoare verde deschis sau galbui, care se imbina cu portiuni colorate de verde normal, ceea ce da limbului un aspect mozaicat. 

Un alt simptom care poate aparea este deformarea frunzelor (pot avea un aspect incretit), iar intr-un stadiu avansat al bolii poate aparea cea de a treia forma de manifestare, si anume mozaicul brun, care se caracterizeaza prin aparitia unor pete brune ce se regasesc risipite pe suprafata limbului. 

mozaicul soiei

Arsura Bacteriana

Cunoscuta si sub numele de “necroza bacteriana”, arsura bacteriana este o boala intalnita in SUA si Orientul Indepartat (Indonezia, China, Japonia), unde produce pagube semnificative. In Europa se regaseste la culturile de soia din Ungaria, Romania, Rusia, Austria, Cehia, Slovacia, etc. 

Arsura bacteriana se manifesta pe tulpini, frunze, pastai si chiar si pe cotiledoanele planutelor de soia. Principalele simptome includ aparitia unor pete galbene sau brun deschise pe suprafata frunzelor, cu o textura colturoasa, translucida. 

Aceste leziuni vor capata o culoare brun roscata, iar o data cu agravarea bolii, vor deveni brun-negricioase. Pe tulpini si pastai apar pete asemanatoare, in dreptul carora se formeaza picaturi albicioase de exudat. 

Raspandirea se face prin intermediul insectelor si a stropilor de ploaie de la plantele infectate. De asemenea, este o bacterie rezistenta, care se va transmite de la un an la altul daca nu este combatuta corespunzator si nu se va tine cont de asolament. 

Pentru a preveni aparitia bolii se recomanda utilizarea unor seminte sanatoase, evitarea stropirii seara sau pe timpul noptii si reducerea umiditatii excesive. 

arsura bacteriana

Mana la Soia

O boala specifica tarilor cu climat cald, temperat si umed, mana provoaca pagube foarte mari culturilor de soia, in special in anii cu veri ploioase. Cele mai grave atacuri de mana au fost semnalate in anii 1972, 1974 si 1975.

Boala poate afecta plantele de soia de la stadiul de rasad pana la maturitate. Pe partea superioara a fruzelor plantelor afectate apar pete de dimeniuni reduse (2-4 mm), verzi-galbui, apoi brune. 

In general, petele sunt risipite neuniform pe intreaga suprafata a limbului. Pe partea inferioara a frunzei, chiar in dreptul petelor se poate observa un puf cenusiu. Frunzele puternic atacate se usuca partial sau total si incep sa cad prematur, incepand cu cele de la baza plantei. 

In ceea ce priveste pastaile afectate de ciuperca, vor ramane mici si se vor ingalbeni, afectand calitatea culturii. 

Patogenul se poate raspandi prin intermediul apei de irigatie sau a ploii care transporta spori din sol. De asemenea, echipamentul agricol contaminat poate reprezenta un pericol de raspandire a bolii. 

mana soiei 1 -

Fainarea Soiei

O boala fungica care ataca culturile de soia, fainarea este produsa de ciuperca Microsphaera diffusa si se prezinta sub forma unei pulberi albe pe suprafata frunzelor si a organelor plantelor afectate. 

Ciuperca nu afecteaza doar culturile de soia, putand provoca daune semnificative atat culturilor de mazare, cat si altor leguminoase. 

Raspandirea poate fi favorizata de umiditatea ridicata si de temperaturile moderate, cuprinse intre 18𝇈 si 24𝇈 C. Principalele cai de raspandire a acestei ciuperci intre plante includ:

Vantul – Sporii ciupercii pot fi transportati de vant si depusi pe frunzele si plantele gazda, ceea ce duce la infectarea unei suprafete semnificative a culturii. 

Umiditatea – Sporii se pot dezvolta si raspandi mai usor in conditii umede, cum ar fi in timpul ploilor sau in zonele cu umiditate ridicata, ceea ce poate provoca infectarea unei suprafete mai largi. 

Contactul direct – Ciuperca se poate raspandi in cazul contactului direct intre plantele afectate si cele sanatoase. Acest lucru se poate intampla in timpul lucrarilor agricole sau in cazul plantelor inghesuite. 

Echipamente agricole – Utilizarea echipamentelor neigienizate pot favoriza raspandirea ciupercii. 

Insecte si alte animale – Unele insecte si animale pot contribui la raspandirea sporilor ciupercii pe diferite parti ale plantelor. 

Principalul simptom este reprezentat de aparitia unor pulberi fine, albe, pe suprafata frunzelor, tulpinilor si a altor parti verzi ale plantelor. In stadiul incipient, se prezinta sub forma unor pete mici, albicioase care apoi se dezvolta, acoperind o suprafata mai extinsa a plantei. 

Intr-un stadiu mai avansat al bolii, in dreptul petelor apar cleistoteciile ciupercii, sub forma unor pete negre, de dimensiuni reduse. Pentru ca este o boala care se manifesta prin invelirea frunzelor si a celorlalte organe intr-o pelicula alba, procesul de fotosinteza este semnificativ ingreunat, ceea ce poate afecta calitatea culturii. 

fainarea la soia -

FAQ’s

Care sunt cele mai cultivate soiuri de soia?

In Romania, printre cele mai cultivate soiuri de soia sunt: Boromir RSR, Asgrow AG3431, Monsanto Roundup Ready, Syngenta SY0055X si Nidera NS 6409. 

Care este productia medie la hectar pentru culturile de soia?

Productia medie de soia in Romania este de cuprinsa intre 2000 si 2500 Kg/ha. Aceasta poate varia in functie de conditiile climatice si de soiul ales. 

Ce sol prefera culturile de soia?

Cultura de soia se dezvolta cel mai bine in soluri bine drenate, cu un pH neutru sau usor acid (cuprins intre 6,0 si 7,0), bogate in substante nutritive.