Cand se recolteaza graul?

Cand se recolteaza graul?
Cuprins

Graul este unul dintre cele mai cultivate cereale la nivel global, iar procesul de recoltare este foarte important in maximizarea randamentului si mentinerea calitatii. In Romania, unde fluctuatiile climatice anuale influenteaza semnificativ productiile, recoltarea graului se face respectand anumite principii pentru a asigura eficienta si a minimiza pierderile.

Umiditatea Graului la Recoltare

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, graul trebuie recoltat la maturitate deplina, cand umiditatea boabelor este intre 14 si 15%. La acest nivel de umiditate, combina agricola poate opera eficient, fara a genera pierderi si fara a deteriora boabele, ceea ce permite o conservare de lunga durata a recoltei. 

In practica, recoltarea incepe adesea cand umiditatea boabelor atinge 18%, datorita necesitatii de a gestiona suprafete extinse si de a preintampina deteriorarea calitatii boabelor cauzata de conditiile meteorologice nefavorabile sau de scuturare. In aceste situatii, este esentiala uscarea boabelor pentru a le reduce umiditatea la niveluri sigure de stocare.

Graul se coace incepand cu a doua jumatate a lunii iunie, in sudul tarii si pana la sfarsitul lunii iulie, in nordul tarii si in zonele premontane.

Tehnici de Recoltare

In terenurile uniform dezvoltate, unde nu sunt probleme de buruieni sau de cadere a plantelor, recoltarea se poate efectua direct cu combinele agricole. Acestea trebuie reglate de doua-trei ori pe zi, adaptandu-se la conditiile meteo, pentru a asigura un treierat eficient fara a deteriora boabele.

In cazul terenurilor cu probleme, se recurge la recoltarea divizata. Aceasta incepe cu secerea plantelor la o inaltime de 15-20 cm, urmata de lasarea lor in brazda pentru uscare, si se finalizeaza cu treieratul propriu-zis. Aceasta metoda ajuta la optimizarea conditiilor de treierat si la reducerea pierderilor.

Managementul Post-Recoltare

In multe regiuni, combinele sunt echipate cu dispozitive pentru tocarea si raspandirea paielor pe teren, facilitand incorporarea ulterioara in sol. Aceasta practica, impreuna cu aplicarea unor doze moderate de ingrasaminte cu azot, ajuta la descompunerea rapida a paielor si imbunatatirea fertilitatii solului.

Recoltarea la momentul optim nu numai ca previne pierderile materiale, dar reduce si riscul de infestare cu plosnite, care pot afecta grav calitatea graului. Combaterea eficienta a acestor daunatori este esentiala pentru asigurarea unui randament ridicat.

Recolta Medie la Hectar

Performantele in cultura graului din Romania au variat semnificativ in ultimele decenii, cu medii de productie fluctuante in functie de conditiile climatice anuale. Cu toate acestea, in anii favorabili, unele unitati agricole ating productii impresionante de pana la 6.000 kg/ha.

Recoltarea graului necesita o atentie deosebita, iar prin adoptarea unor practici adecvate si adaptate la specificul fiecarui teren, fermierii pot maximiza eficienta acestui proces vital, asigurandu-se ca resursele sunt utilizate in mod optim pentru o productie de calitate superioara.