Ce Efect vor avea Temperaturile din Următoarele Zile pentru Culturile Agricole?

Ce Efect vor avea Temperaturile din Următoarele Zile pentru Culturile Agricole?
Cuprins

În următoarele zile, mai exact în perioada 3-9 februarie, România va experimenta condiții meteorologice neobișnuite, caracterizate prin un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, cuprinzând aproape întreaga țară. Conform informațiilor meteorologice oferite de ANM, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 și 13°C, cu abateri termice pozitive între 1 și 11°C, pe întreg teritoriul agricol.

În majoritatea regiunilor agricole, temperatura maximă a aerului va oscila între 1 și 17°C, în timp ce temperatura minimă va varia între -4 și 8°C la nivel național, posibil mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei, unde se anunță îngheț superficial la sol.

De asemenea, se anunță precipitații, în principal sub formă de ploi locale, însoțite de intensificări temporare ale vântului în aproape toate zonele de cultură. 

În cultura grâului de toamnã, rezerva de umiditate pe profilul de sol

0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (seceta pedologicã moderat) local in nordul Munteniei, sudul, sud-vestul si izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei.

În primele zile, datorită temperaturilor scăzute, culturile de câmp vor menține starea de repaus biologic. Cu toate acestea, în ultimele zile ale intervalului, se prevăd reluări lente și temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă, influențate de regimul termic mai ridicat decât în mod normal.

Sub aspect fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire (15-100%) la nivelul întregii țări. 

Rapița din Muntenia, Oltenia, Moldova și Banat va înregistra faza de infrunzire (4-9 frunze), cu o stare de vegetație în general medie și slabă, în special în semănăturile efectuate în afara epocii optime. În toate plantațiile pomi-viticole se va semnala predominant starea de repaus biologic.

Pentru agricultori, se recomandă continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozității plantelor la speciile de toamnă și a evoluției mugurilor de rod în plantatiile pomi-viticole. Totodată, se sugerează aplicarea îngrășămintelor minerale pe bază de azot și potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, precum și lucrări de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire) la pomii fructiferi și vie. Lucrările agricole în câmp se vor desfășura în general în condiții bune, cu întreruperi temporare doar în zilele cu precipitații.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.