MADR Dezbate alături de Comisarul European despre Ajutoare și Neonicotinoide!

MADR Dezbate alături de Comisarul European despre Ajutoare și Neonicotinoide!
Cuprins

Într-o întâlnire desfășurată ieri, 13 mai, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut discuții importante cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură. Întâlnirea a făcut parte dintr-o vizită oficială a comisarului în România, programată pentru zilele de 13 și 14 mai 2024.

La discuții au participat și secretarii de stat Violeta Mușat și Adrian Pintea, secretarul general Mihai Puțintei, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală, Dana Rebega, alături de alți directori din MADR și Corel Turcescu, directorul general al APIA, și Cristiana Constantinescu, director în cadrul AFIR.

Care au fost Principalele Subiecte Dezbătute?

Printre temele principale de pe agenda întâlnirii s-au numărat extinderea perioadei și creșterea plafonului pentru cadrul temporar de criză și de tranziție, o măsură de ajutor de stat pentru susținerea economiei în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, s-a discutat despre creșterea sprijinului și suplimentarea plafonului pentru ajutoarele de minimis în agricultură, și despre posibilitatea de derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor pentru protecția culturilor de primăvară.

Comisarul Wojciechowski a lăudat progresele României ca producător agroalimentar în ultimul deceniu și a subliniat importanța continuării producției agricole la scară largă și cu metode sustenabile pentru beneficiul pieței UE și securității alimentare globale.

Ministrul Barbu a accentuat necesitatea sprijinului CE pentru modificarea Regulamentului UE 2115/2021, pentru a include eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție, esențială pentru dezvoltarea zootehniei și pentru valorificarea cerealelor locale.

„Solicităm modificarea Regulamentelor 783, 784 și 785/2018 pentru a include excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul sămânței, ceea ce este esențial pentru fermierii români”, a explicat ministrul Barbu, subliniind necesitatea continuării utilizării acestor substanțe.

Discuțiile au mai abordat nevoia unei finanțări bugetare consistente pentru Politica Agricolă Comună, simplificarea procedurilor de implementare și amânarea aplicării condiționalității sociale pentru a reduce presiunea asupra fermierilor.

Ministrul a subliniat și importanța menținerii unui buget consistent pentru plățile directe din Pilonul I, esențiale pentru garantarea veniturilor fermierilor și securității alimentare.

Delegația UE a inclus, pe lângă comisarul Wojciechowski, pe Andreas Schneider, șeful de cabinet al comisarului, și pe Mara Roman, șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, demonstrând astfel importanța discuțiilor pentru colaborarea continuă între România și Uniunea Europeană.

Mesajul Secretarului de Stat

“Astăzi, însoțit de Ministrul Florin Barbu, am avut onoarea să-l primim la Ministerul Agriculturii pe domnul Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Întâlnirea a fost una extinsă, axată pe problemele fermierilor români. În cadrul discuțiilor, s-au subliniat mai multe aspecte importante:

– Găsirea unui compromis optim între politica de mediu și cea agricolă; 

– Creșterea nivelului plăților directe; 

– Eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție;

– Solicitarea modificării regulamentelor privind utilizarea neonicotinoidelor; 

– Solicitarea României pentru prelungirea perioadei de aplicare a cadrului temporar pentru Ucraina și după data de 31 decembrie 2024, precum și dublarea sumei de la 280.000 euro la 560.000 euro/beneficiar; 

– Revizuirea Regulamentului de minimis în sectorul agricol pentru majorarea sprijinului de la 50.000 euro pe 3 ani și suplimentarea plafonului național cu 200 de milioane de euro. 

Aceste discuții reflectă angajamentul nostru comun pentru o agricultură europeană puternică și durabilă.” a fost mesajul transmis de secretarul de stat, Adrian Pintea, pe pagina sa de socializare.