Comisia Europeană Estimează Producții mai mari de Cereale pentru Anul Acesta!

Comisia Europeană Estimează Producții mai mari de Cereale pentru Anul Acesta!
Cuprins

Analiștii Comisiei Europene au făcut estimări pentru producția de cereale în România pentru anul 2024, oferind perspective optimiste pentru sectorul agricol al țării. Conform acestora, fermierii români se pregătesc să genereze în jur de 24,5 milioane de tone de cereale, ceea ce reprezintă aproximativ 8,8% din producția totală a Uniunii Europene.

Din această cantitate, grâul va constitui aproximativ 9,4 milioane de tone, iar porumbul va depăși 12,3 milioane de tone. Cu toate acestea, există și provocări în calea atingerii acestor cifre record.

Potrivit datelor, fermierii români se confruntă cu o scădere a producției de grâu moale în acest an. Estimările indică o producție de aproximativ 9,4 milioane de tone, cu 19.100 de tone mai puțin decât în anul precedent. Această scădere este atribuită în principal reducerii suprafeței cultivate cu 3,7%, ajungând la 2,1 milioane de hectare, cea mai mică suprafață înregistrată din 2018 încoace.

Cu toate acestea, în ceea ce privește randamentul, se așteaptă ca fermierii să obțină în medie 4,46 tone la fiecare hectar, reprezentând un ușor avans față de anul anterior și un plus de 1,4% raportat la media ultimilor cinci ani.

Datele oficiale arată că, în schimb, fermierii s-au concentrat mai mult pe culturile de porumb, extinzând suprafața cultivată cu 138.000 de hectare în comparație cu anul anterior. Acest lucru ar putea duce la cea mai mare producție de porumb din ultimii trei ani, estimată la 12,3 milioane de tone, în creștere cu 44,7% față de anul precedent.

De asemenea, se observă un trend ascendent și în producția de orz. Estimările indică o recoltă de aproximativ 2,1 milioane de tone, cu o suprafață cultivată în creștere, atingând 508.000 de hectare, cel mai mare nivel din 2014 încoace.

În ansamblu, se preconizează că fermierii români vor înregistra un avans semnificativ în producția de cereale pentru anul 2024, cu estimări ce depășesc performanțele din anul precedent.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.