Concluzii în Urma Primelor Discuții cu Ministrul Agriculturii!

Concluzii în Urma Primelor Discuții cu Ministrul Agriculturii!
Cuprins

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convenit asupra unui set de măsuri, în urma unei întâlniri de trei ore cu organizațiile agricole. Un protocol semnat la finalul discuțiilor prezintă detaliile măsurilor de urgență ce urmează să fie implementate în sprijinul fermierilor.

Una dintre propuneri vizează acordarea în regim de urgență a plăților APIA pentru schemele fără alte termene, cu termen limită până la 29 februarie 2024. O altă propunere importantă vizează derogarea GAEC 7 și GAEC 8, cu clarificări pentru aplicarea acestora începând cu anul de cerere 2023-2024 și reducerea sancțiunilor în baza forței majore, până la 31 ianuarie 2024.

De asemenea, s-a convenit să se compenseze pierderile fermierilor români din cauza importurilor din Ucraina prin adoptarea unor măsuri specifice și monitorizarea importurilor în portul Constanța în anul 2024. Totodată, se propune acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu termen limită până la 29 februarie.

O altă propunere importantă vizează utilizarea cadrului temporar Ucraina pentru acordarea sprijinului de 100 de euro/ha pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, cu posibilitatea compensării culturilor din primăvara anului 2023 după rectificarea bugetară, termenul limită fiind 31 mai 2024.

În plus, se propune actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură până la 30 iunie 2024, și modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta include echivalarea permisului de categorie B cu TR și a celui de categorie B1 cu TR1, cu exonerare de CIV și ITP în 2024.

Ministrul Barbu a propus, de asemenea, asumarea revizuirii și adoptării legislației privind durata minimă a contractului de arendă și concesionarea pășunilor, cu termen până la 30 iunie 2024 în Parlamentul României. Alte propuneri includ apa gratuită pentru infrastructura principală de irigații în 2024 și subvenționarea a 50% din costurile cu energia electrică pentru OUAI-uri.

În cadrul modificărilor legislative pentru 2024, se prevede asimilarea amenajărilor locale de irigații cu subvenționarea ca și OUAI și implementarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură. De asemenea, se anunță că Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței, cu așteptarea unei decizii la proxima ședință de Guvern.

O altă propunere notabilă este realizarea, împreună cu fermierii, a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină în zona Vrancea, pentru care se așteaptă detalii la o dată ulterioară.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.