Conferința Agri Risk Management – Riscuri și Soluții în Agricultură 

Conferința Agri Risk Management - Riscuri și Soluții în Agricultură
Cuprins

Marți, 14 mai, Aon România, lider global în brokerajul de asigurări, în parteneriat cu CSR Nest, a organizat evenimentul „Agri Risk Management: National Conference on Agricultural Risk Management”. 

Conferința s-a concentrat pe identificarea și discutarea riscurilor semnificative cu care se confruntă fermierii români, inclusiv provocările climatice, financiare, tehnologice și de management, oferind în același timp soluții strategice pentru a le combate.

Experți din domeniul agriculturii și al asigurărilor au dezbătut soluții pentru gestionarea riscurilor generate de evenimente meteorologice extreme, parteneriate între asigurători și fermieri, și noile tehnologii care pot sprijini producția agricolă. 

Printre speakerii principali s-au numărat Eugen Anicescu, CEO Aon România, Florin Constantin, fondator AGXecutive, și Horia Lupu, Director General Agra Asigurări.

Dezbateri din Cadrul Evenimentului

„În 2022 și 2023, catastrofele naturale, în special riscurile asociate cu seceta și inundațiile, au cauzat pierderi economice semnificative economiei globale (peste 300 de miliarde de dolari în fiecare an), dar procentul de recuperare din asigurări nu a depășit 40% în niciun an și este chiar în scădere”, a subliniat Eugen Anicescu. Acesta a adăugat că este esențială acoperirea adecvată și consilierea pentru economia generală și sectorul agricol în fața acestor evenimente neprevăzute.

În cadrul conferinței, s-a discutat despre impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii românești. Lipsa precipitațiilor și seceta persistentă din anul agricol 2023-2024 au afectat grav culturile de toamnă și de primăvară, complicând situația fermierilor și din cauza volatilității prețurilor cerealelor.

„În aprilie, fenomene meteorologice extreme, precum grindina în zona Saraiu, județul Constanța, au lovit puternic, afectând atât culturile de toamnă, cât și de primăvară. Aceste evenimente au provocat pagube semnificative, inclusiv primele pagube totale din sezonul 2024”, a declarat Horia Lupu. El a subliniat necesitatea asigurărilor adecvate pentru a proteja fermierii de aceste riscuri.

Florin Constantin a evidențiat importanța încrederii în partenerii de asigurări pentru gestionarea riscurilor sistemice. „Nu toate soluțiile de asigurare existente par suficient de potrivite pentru a aborda riscurile sistemice cu care se confruntă sectorul nostru agricol, în special seceta, înghețul, bălțile sau epizootiile.”

Riscuri Agricole identificate

Participanții la eveniment au analizat și cartografiat principalele riscuri agricole într-un exercițiu interactiv, evaluându-le după probabilitate și impact. Printre riscurile majore identificate se numără lipsa de apă și seceta solului, volatilitatea prețurilor cerealelor, și fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi grindina și furtunile.

Soluții pentru Agricultura Românească

În a doua parte a conferinței, s-au prezentat studii de caz și soluții de asigurare, inclusiv asigurarea agricolă parametrică, care oferă fermierilor stabilitate financiară în fața pierderilor cauzate de factorii climatici.

„Primăvara a început cu temperaturi de vară, iar martie 2024 a fost cel mai tare martie înregistrat. În a doua jumătate a lunii aprilie, grindina a făcut ravagii în zona Dobrogei, cu pagube între 60-90% pe suprafețe mari”, a menționat Cerasela Tudor. Ea a subliniat necesitatea adaptării rapide la condițiile climatice volatile și importanța asigurărilor complementare tradiționale și parametrice pentru protecția fermierilor.

Conferința a pus accentul pe importanța colaborării între sectorul agricol și industria asigurărilor, utilizarea tehnologiilor avansate și implementarea soluțiilor inovatoare pentru creșterea rezistenței și sustenabilității fermierilor în fața provocărilor climatice. Investițiile inteligente în asigurări agricole și strategii de gestionare a riscurilor pot ajuta fermierii să reducă incertitudinea și să asigure stabilitatea activităților lor, contribuind astfel la protecția producției agricole și securitatea alimentară.

Sursa: nineoclock