Control riguros al Produselor Lactate!

Control riguros al Produselor Lactate!
Cuprins

Inspectorii ANSVSA au finalizat o serie de controale riguroase pentru a verifica autenticitatea și calitatea produselor lactate comercializate pe piața națională. În perioada 16 – 29 februarie 2024, autoritățile au desfășurat inspecții la diverse obiective, inclusiv depozite alimentare, unități de reambalare a produselor lactate și magazine alimentare, pentru a asigura respectarea normelor de siguranță alimentară.

Aceste controale au inclus verificarea loturilor de produse alimentare obținute din lapte, atât din state membre UE, cât și din țări terțe. De asemenea, s-au prelevat mostre pentru analize de laborator, în vederea determinării parametrilor fizico-chimici și identificării speciilor de lapte utilizate în fabricarea acestor produse, precum și pentru detectarea eventualelor adăugiri de grăsimi vegetale și proteine de soia.

Ca rezultat al controalelor, au fost aplicate 137 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 971.640 de lei, iar activitatea a fost suspendată în două cazuri, iar în alte patru situații a fost interzisă. De asemenea, au fost prelevate 104 probe de produse lactate pentru analize de laborator la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (I.I.S.P.V.).

Printre abaterile constatate s-au numărat depozite alimentare neautorizate sau neînregistrate, neconformități în ambalare și etichetare, deficiențe în igiena unităților de reambalare a produselor lactate, lipsa documentației și a autorizațiilor necesare în platformele logistice și nerespectarea standardelor de siguranță alimentară în magazinele alimentare și în unitățile de alimentație publică. 

De asemenea, au fost identificate produse alimentare contrafăcute sau neetichetate corespunzător, precum și adăugiri neautorizate de grăsimi vegetale sau proteine de soia în produsele lactate.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.