Creștere Majoră a Cotei de Piață a Cooperativelor Agricole din România!

Creștere Majoră a Cotei de Piață a Cooperativelor Agricole din România!
Cuprins

Anul trecut, cooperativele agricole din România au raportat un rulaj cumulat de peste 4,2 miliarde de lei, dublându-și cota de piață în doar doi ani. Conform Centrului Român de Politici Europene (CRPE), numărul cooperativelor agricole active a ajuns la 2.526, înregistrând o creștere de aproximativ 70% față de 2020. 

Deși mai puțin de jumătate dintre acestea au depus bilanțurile financiare, rezultatele arată un rulaj total de 4,26 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât în 2020. 

Principala problemă rămâne Finanțarea

Provocările principale ale cooperativelor rămân accesul dificil la finanțare, piața de desfacere și personalul insuficient pregătit. Cu toate acestea, numărul producătorilor agricoli care aleg să înființeze sau să adere la o cooperativă este în continuă creștere. 

Între 2020 și 2022, cooperativele agricole și-au dublat cota de piață în agricultură, crescând de la 2% la 4%. Numărul membrilor în cooperative a crescut cu 263%, de la puțin peste 8.700 în 2017 la aproape 23.000 în 2023. În 2022, cifra de afaceri cumulată a celor 1.235 de cooperative care au depus bilanțul financiar a fost de 4,26 miliarde de lei, aproape de trei ori mai mare față de 2020. Numărul total de cooperative agricole a ajuns la 2.620, un record absolut fiind înregistrat în 2021, cu 778 de noi cooperative.

„Indiferent de numărul de cooperative înființate anual, proporția celor care depun bilanțul financiar rămâne constantă – puțin peste jumătate demonstrează că sunt active”, a declarat Oana Ganea, manager de proiect CRPE. „La finalul anului 2022, în România mai puțin de 1.300 de cooperative depuseseră bilanțul, deci erau propriu-zis active economic.”

Studiul CRPE evidențiază că principalele motive pentru înființarea cooperativelor sunt accesarea fondurilor europene (85% dintre respondenți) și comercializarea produselor (84%). Totuși, doar 15% dintre cooperativele tinere au accesat fonduri publice, iar 6% au obținut finanțare de la bănci sau IFN-uri. 

Cooperativele întâmpină dificultăți în accesarea pieței de desfacere (43%) și în găsirea personalului calificat (22%). Alte probleme includ lipsa de viziune pentru dezvoltare (13%) și accesul dificil la tehnologii moderne (12%).

Un alt aspect important este creșterea numărului de cooperative de grad 2, care includ și membri persoane juridice. În 2023, 67% dintre cooperative aveau cel puțin o firmă ca membru, o schimbare semnificativă față de 2017, când mai puțin de un sfert dintre cooperative aveau membri firme.

„Creșterea numărului de cooperative de grad 2 indică o aderență mai mare a celor care fac agricultură pentru piață la forma de organizare cooperatistă”, explică Alexandra Popa, Director Executiv CRPE. Aceasta evoluție se datorează unor factori precum schimbările legislative și facilitățile fiscale acordate cooperativelor după 2018, alocările din fonduri europene și prioritizarea formelor asociative în accesarea finanțărilor.

Despre Proiectul CoopNet 3.0

Proiectul CoopNet 3.0, susținut de Romanian-American Foundation, își propune să consolideze rețeaua de cooperative agricole prin îmbunătățirea sustenabilității, capitalizării și extinderea pe orizontală și verticală. Studiul, realizat de CRPE, Civitas și CMSC, a inclus un sondaj pe 153 de cooperative tinere și o cercetare „desk research” folosind date de la ONRC.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE), un think-tank de prestigiu în domeniul afacerilor europene, continuă să realizeze cercetări și să promoveze politici publice pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural din România.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.

Sursa: Economica