Creștere semnificativă a Agriculturii Ecologice în România

Creștere semnificativă a Agriculturii Ecologice în România
Cuprins

Agricultura ecologică din România continuă să se extindă, atingând aproape 7% din totalul suprafeței agricole a țării, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Agriculturii. Numărul fermierilor implicați în acest sector a crescut la 12.600, dintre care 203 sunt procesatori specializați.

Conform informațiilor oferite, familia fostului deputat PSD Traian Rece deține cea mai mare suprafață de teren cultivat organic. În total, România numără 13.260 de operatori în sectorul agriculturii ecologice, care administrează peste 644.519 hectare, din care 422.776 hectare sunt certificate ecologic.

Cerealele ocupă o suprafață de 160.154 hectare din terenurile arabile cultivate ecologic, urmate de culturile industriale și plantele recoltate verzi. În plus, există 21.563 hectare dedicate culturilor permanente organice, incluzând livezi, viță-de-vie și arbuști fructiferi.

Tulcea se distinge ca un centru major pentru cerealele ecologice, cu peste 39.000 de hectare cultivate, iar SC Delta Rom Agriculture S.R.L. domină acest segment în regiune. Compania a înregistrat venituri de 26,6 milioane de lei în 2022, deși a raportat pierderi semnificative.

Alte județe cu suprafețe importante de culturi bio includ Constanța și Timiș, acesta din urmă fiind de asemenea un centru important pentru legumicultura ecologică. Livezile organice se concentrează în Satu-Mare, Timiș și Mureș.

Pe plan național, Agrodelta Sireasa S.A. se impune ca lider al pieței cerealelor bio, cu exploatații ce depășesc 7.500 de hectare. Aceasta este urmată de SC Emiliana West Rom și Agricola Alba S.R.L., cu afaceri semnificative și o prezență puternică pe piața ecologică.

Acest trend ascendent în agricultura ecologică reflectă un interes crescând pentru practicile sustenabile și pentru producția de alimente prietenoase cu mediul în România.

Sursa: Economica.net