Se cere Creșterea Ajutorului “de Minimis” pentru Fermieri!

Se cere Creșterea Ajutorului “de Minimis” pentru Fermieri!
Cuprins

Miniștrii agriculturii din UE vor discuta creșterea ajutorului de stat „de minimis” pentru fermieri în cadrul unei reuniuni ministeriale programate pentru luni, 29 aprilie. O coaliție formată din 15 țări UE susține o creștere a plafonului „de minimis” la 50.000 de euro pe fermă, potrivit unei note difuzate între statele membre.

Reprezentanții acestor țări, conduse de Germania și sprijiniți de Franța, Austria, Croația, România, Ungaria și alte state, pledează pentru această măsură în fața Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) de săptămâna viitoare. Obiectivul este de a sprijini sectorul agricol în fața presiunilor financiare persistente.

Regulamentul „de minimis” permite statelor membre să aloce sume mici de subvenții fără notificare sau aprobare prealabilă din partea Comisiei, întrucât aceste cantități sunt considerate a nu distorsiona piața.

Cu toate acestea, în prezent, valoarea maximă a subvențiilor acordate unei companii individuale din sectorul agricol și pescuit este limitată la 20.000 EUR sau 30.000 EUR pe o perioadă de trei ani. 

Liderii UE au solicitat deja o extindere a cadrului temporar de ajutor de stat și o creștere a ajutorului de minimis pentru agricultură, în contextul unui summit din aprilie.

Comisia Europeană a anunțat consultări cu statele membre pentru extinderea cadrului temporar de criză și tranziție, pentru a ajuta guvernele să facă față presiunii financiare din sectorul agricol, având în vedere turbulențele persistente de pe piață. 

Dezbaterile viitoare vor reflecta diversitatea opiniilor în ceea ce privește mijloacele de susținere a fermierilor în diferite state membre.

Sursa: Euractiv