Cultura Tomatelor in Solar | Ghid complet pentru o Recolta Bogata

Cultura Tomatelor in Solar | Ghid complet pentru o Recolta Bogata
Cuprins

Tomatele, cunoscute sub denumirea „rosii”, isi au originile in zonele temperate ale Americii de Nord si de Sud. Aceste plante cataratoare perene, anuale, sunt extrem de valorificate in terenurile legumicole insorite, fertile si bine irigate. Indiferent de sistemul de cultivare – in camp deschis sau in spatii protejate precum solariile si serele – tomatelor le este asigurat un teren prielnic pentru dezvoltare si productie.

Plantarea si Ingrijirea Tomatelor in Solarii

Exista o varietate larga de soiuri de tomate, iar alegerea celui potrivit depinde de preferintele tale si de conditiile de cultura. Pentru culturile in solarii, este recomandat sa folosesti soiuri adaptate acestui mediu, care sunt mai rezistente la bolile specifice serei si care produc rosii de calitate.

Selectarea Soiului Potrivit

In Romania, fermierii isi diversifica tot mai mult culturile de tomate in solarii, alegand soiuri si hibrizi care prezinta rezistenta sporita la boli si daunatori. Exista peste 80 de soiuri si hibrizi de tomate cultivate in tara noastra, fiecare avand caracteristici specifice in functie de necesitatile culturii si preferintele consumatorilor.

Printre cele mai populare soiuri pentru consum proaspat se numara Andrada, Angelina, sau Arges, in timp ce pentru industrializare se prefera Carasana, Buzau 4 si Buzau 22

Indiferent de scopul culturii, este esential sa fie selectate soiurile potrivite in functie de cerintele specifice ale fiecaruia.

Ciclurile de Cultura

Cultura de tomate in solarii si sere se desfasoara de obicei in mai multe cicluri, in functie de perioada de vegetatie a plantelor si de conditiile climatice locale. 

Ciclul I incepe inca din timpul iernii, cu semanarea in ianuarie sau februarie si plantarea in martie, urmat de recoltare in luna mai. 

Ciclul II de plantare incepe in luna iunie, iar recoltarea are loc in august sau septembrie.

Exista si un ciclu intermediar, cu plantare in luna mai si recoltare in iulie. Schema de infiintare a culturii variaza in functie de tipul de solar si de densitatea dorita, cu o atentie deosebita acordata distantei de plantare intre randuri si intre plante.

Momentul si Distanta de plantare a Tomatelor in Solar

Culturile de tomate in solarii se practica in mai multe cicluri, incepand din ianuarie si pana in septembrie. In functie de ciclul de plantare, distanta intre randuri si intre plante poate varia. De exemplu, in ciclul I, distanta intre randuri poate fi intre 60 cm si 90 cm, iar intre plantele de tomate de pe acelasi rand, distanta ideala este de aproximativ 30-35 cm.

Este esential sa se asigure o distantare corespunzatoare pentru a permite plantelor sa se dezvolte in mod optim si sa aiba acces la lumina si resursele necesare.

Semanatul si Repicatul

Semanatul si repicatul reprezinta doua etape esentiale in procesul de cultivare a rosiilor in culturile protejate precum solariile sau serele. Aceste operatiuni necesita o atentie deosebita pentru a asigura obtinerea unor rasaduri sanatoase si viguroase, pregatite pentru plantarea in terenul definitiv.

Semanatul reprezinta primul pas in procesul de cultivare a rosiilor in culturile protejate. Alegerea momentului optim pentru semanat si pregatirea adecvata a substratului sunt cheia pentru obtinerea unei rasaduri de calitate. Iata pasii de urmat pentru semanat:

Alegerea Semintelor: Se recomanda utilizarea de seminte de calitate, provenite de la soiuri sau hibrizi adecvati pentru culturile protejate. Este important sa se tina cont de caracteristicile specifice ale soiului sau hibridului ales, precum perioada de vegetatie si rezistenta la boli si daunatori.

Pregatirea Substratului: Pentru semanatul in culturile protejate, se recomanda utilizarea unui substrat fin si bine umezit, adecvat pentru germinare. Substratul ar trebui sa fie bogat in substante nutritive si sa ofere un mediu propice pentru dezvoltarea rasadurilor.

Semanatul: Semanatul se poate realiza in tavi sau in pat germinativ, conform preferintelor si tehnologiei disponibile. Semintele de tomate ar trebui sa fie plasate la adancimea potrivita in substrat si sa fie acoperite usor cu acesta. Temperatura optima de germinare a semintelor de tomate este intre 22 si 26 de grade Celsius.

Repicatul reprezinta operatiunea prin care rasadurile de tomate sunt transferate din substratul initial in ghivece sau cuburi nutritive mai mari, pregatite pentru cresterea ulterioara. Aceasta etapa este esentiala pentru asigurarea unui sistem radicular sanatos si pentru pregatirea rasadurilor pentru plantarea in solarii sau sere. Iata pasii de urmat repicatt:

Momentul Optim: Repicatul rasadurilor se efectueaza de obicei la aparitia primei frunze adevarate. Este important ca rasadurile sa fie suficient de dezvoltate pentru a suporta manipularea si transplantarea.

Pregatirea Ghivecelor sau Cuburilor Nutritive: Ghivecele sau cuburile nutritive destinate repicatului ar trebui sa fie pregatite in prealabil, umplute cu un substrat adecvat si udate in mod corespunzator.

Transplantarea: Rasadurile sunt inlaturate cu grija din substratul initial si transplantate in ghivecele sau cuburile nutritive pregatite. Este important sa se manipuleze rasadurile cu delicatete pentru a evita deteriorarea radacinilor.

Ingrijirea Ulterioara: Dupa transplantare, rasadurile repicate ar trebui sa fie udate cu grija si sa fie plasate in conditii optime de crestere, asigurandu-se ca primesc suficienta lumina si ca sunt protejate impotriva temperaturilor extreme.

Irigarea si Fertilizarea

Un aspect esential in cultura de tomate in solarii este asigurarea unei irigatii corespunzatoare si a unei fertilizari adecvate. Rosiile necesita o umiditate constanta a solului, iar fertilizarea trebuie sa fie echilibrata pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a plantelor si o productie de calitate.

Bolile si Tratamentele Fitopatologice

Bolile tomatelor in solar reprezinta un risc constant, mai ales in medii protejate precum solariile. Pentru prevenirea si combaterea acestora, este necesara aplicarea de tratamente fitopatologice adecvate, adaptate nevoilor specifice ale culturii de tomate. De asemenea, defolierea regulata este o practica esentiala pentru a imbunatati circulatia aerului si pentru a preveni aparitia bolilor.

Copilirea Tomatelor in Solarii

Copilirea este o lucrare esentiala in intretinerea culturii de tomate, necesara pentru productiile din solarii. 

Perioada optima pentru copilire este cand lastarii ating 2-3 cm lungime, dar nu mai mult de 5 cm. Aceasta consta in indepartarea lastarilor care cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale, pentru a permite o distributie optima a resurselor de apa, nutrienti si lumina catre planta principala si fructe.

Cultura de tomate in solarii este o optiune excelenta pentru obtinerea unei recolte bogate si de calitate superioara. Prin respectarea unui flux tehnologic bine definit si aplicarea masurilor corecte de ingrijire si protectie fitosanitara, agricultorii pot asigura succesul acestei culturi in medii protejate.