Cum au Decurs Negocierile cu Ministrul Agriculturii?

Cum au Decurs Negocierile cu Ministrul Agriculturii?
Cuprins

Marți, 16 ianuarie 2024, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a avut loc o întâlnire între ministrul Florin-Ionuț Barbu și reprezentanții sectorului de procesare al industriei alimentare. În cadrul discuțiilor, ministrul a anunțat înființarea de grupuri de lucru, unde se vor desfășura ședințe între reprezentanții asociațiilor și personalul tehnic al MADR, cu scopul de a eficientiza activitatea sectorului.

Bugetul MADR și formele de sprijin pentru anul 2024 au fost prezentate, cu accent pe programul dedicat industriei alimentare, INVESTALIM. Florin Barbu a subliniat alocarea de aproape 600 de milioane de euro pentru independența energetică, exprimându-și dorința ca acești bani să fie accesibili industriei alimentare din România, evidențiind: „Vom finanța industria alimentară în continuare pentru că ne dorim să producem produse românești, aici, în țara noastră.”

În ceea ce privește Programul Investalim, ministrul a felicitat cei care au accesat fonduri în prima sesiune, cu 49 de proiecte depuse, valoarea investițiilor depășind 1 miliard de euro. Sectorul panificației a solicitat împărțirea fondurilor pe axe separate în viitoarele sesiuni, iar industria laptelui a propus soluții pentru reducerea costurilor de producție.

Participanții au apreciat deschiderea la dialog a ministrului și disponibilitatea echipelor tehnice ale MADR. De asemenea, s-au discutat teme precum subvenționarea buletinelor de analiză și sprijinul pentru optimizarea programului pentru școli în vederea creșterii cererii de lapte la fermieri.

Intâlnirile cu reprezentanții sectorului de suine și păsări 

În aceeași zi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții asociațiilor din sectoarele porci și pasări. În cadrul discuțiilor, s-a anunțat că bugetul pe anul 2024 prevede scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor, cu sume de 100 euro/UVM la porc și 100 euro/UVM la pasăre.

Alocări de peste 300 de milioane de euro au fost anunțate pentru finalizarea investițiilor în sectoarele suin și avicol. Ministrul a mulțumit participanților și a asigurat de deschiderea și dedicarea sa pentru a soluționa cererile din toate sectoarele. Se propune constituirea unui grup de lucru în cadrul MADR pentru dezbaterea proiectelor de acte normative relevante pentru aceste sectoare.

Reprezentanții sectorului de porci și păsări au prezentat provocările cu care se confruntă, inclusiv facilitarea accesului la creditare, sprijin pentru popularea și repopularea fermelor, și proceduri simplificate de autorizare. Ministrul a subliniat posibilitatea finanțării prin accesarea creditului agricol garantat de stat și prin Programul Național de Sprijin (PNS).

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.