Cum poate contribui efectiv Inteligența Artificială în domeniul agricol?

inteligenta artificiala agricultura
Cuprins

Deși există un scepticism al oamenilor atunci când vine vorba de o tehnologie nouă, când vorbim despre inteligența artificială este cu totul diferit. 

Cum te poate ajuta Inteligența Artificială?

Acest sistem te poate ajuta în activitatea agricolă, ușurând procesele de management ale culturii. S-a demonstrat că utilizarea inteligenței artificiale în domeniul agriculturii inteligente are ca rezultat o scădere a consumului de apă și îmbunătățirea calității solului. 

Un exemplu în acest sens este capacitatea algoritmilor AI de a permite fermierilor să monitorizeze condițiile culturilor în timp real și să recunoască modificările calității solului. Acest lucru le oferă posibilitatea de a-și modifica rapid abordarea pentru a maximiza randamentul culturii. 

În plus, inteligența artificială poate fi aplicată pentru a automatiza anumite procese ale fermei, cum ar fi controlul dăunătorilor și irigarea, ceea ce reduce nevoia de muncă manuală și utilizarea de substanțe chimice potențial periculoase.

Care sunt riscurile utilizării acestei tehnologii?

La fel ca orice alt sistem tehnologic, Inteligența Artificială prezintă câteva riscuri, printre care menționăm: 

  • Folosirea drept avantaj -Utilizarea tehnologiei cu scopul de a manipula diverse piețe, de a eficientiza procesele de producție și chiar de a participa la practici neetice, cum ar fi creșterea prețurilor. 
  • Acuratețea informațiilor – La fel ca orice alt sistem tehnologic, și Inteligența Artificială poate oferi uneori date enorate, ce pot afecta ulterior culturile fermierilor. 
  • Atacul cibernetic – Susceptibilitatea sistemelor AI la atacuri cibernetice este o preocupare din cauza potențialului hackerilor de a manipula datele care sunt utilizate pentru a antrena sistemul AI sau chiar pentru a dezactiva complet sistemul. Astfel de acțiuni ar putea avea consecințe catastrofale pentru sectorul agricol, ducând la pierderi economice substanțiale pentru fermieri.

Tehnologia este deja implementată în acest sector

Agricultura de precizie este o tehnică agricolă care utilizează tehnologia pentru a optimiza randamentul culturilor. Această abordare se bazează pe informațiile obținute din diverse surse, cum ar fi imagini prin satelit, drone, senzori de sol și alte mijloace de colectare a datelor pentru gestionarea terenurilor agricole.

Aceste beneficii includ randamente mai mari ale culturilor, costuri mai mici ale inputurilor și un sol mai sănătos. Cu toate acestea, cel mai semnificativ dintre aceste beneficii poate fi reducerea emisiilor de gaze, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul. Prin scăderea acestor emisii, agricultura de precizie poate aduce o contribuție valoroasă pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cercetările au indicat că implementarea agriculturii de precizie poate duce la o scădere a emisiilor de dioxid de carbon cu până la 18% și a emisiilor de metan cu până la 21%.

Așadar, tehnologia cu siguranță a contribuit la evoluția sectorului agricol și a ajutat fermierii să-și gestioneze mai ușor culturile. De asemenea, și beneficiile pe care aceasta le aduce mediului, este în avantajul fermierilor pentru a avea recolte mai bogate.

Pe site-ul nostru poți găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.