Diferenșe Uriașe în Subvențiile pentru Bovine în Comparație cu alte Țări Europene!

Diferenșe Uriașe în Subvențiile pentru Bovine în Comparație cu alte Țări Europene!
Cuprins

Importurile masive de lapte și produse lactate poloneze au devenit o problemă tot mai evidentă în România, iar o comparație realizată de Ziarul Financiar arată că acest fenomen poate fi explicat de discrepanțele uriașe în subvențiile acordate crescătorilor de bovine din cele două țări.

Conform acestei analize, în 2023, sprijinul cuplat pentru venit, un element crucial al Politicii Agricole Comune 2023-2027, a fost de 2.738 de zloți polonezi/vacă de lapte în Polonia, echivalentul a aproximativ 635 de euro. În schimb, în România, această sumă a fost de doar 338 de euro, mai puțin de jumătate din sprijinul acordat fermierilor polonezi.

Care sunt diferențele?

Diferențele sunt și mai evidente în cazul subvențiilor acordate bovinelor de carne. În 2023, Polonia a oferit o subvenție de 407 euro pe cap de bovine de carne, comparativ cu doar 279 euro în România.

Această situație a generat nemulțumiri printre fermierii români, care au cerut în repetate rânduri subvenții egale cu cele primite de ceilalți membri ai Uniunii Europene. Cu toate acestea, deși politicienii români au încercat să negocieze egalarea subvențiilor la nivel european, aceasta nu s-a întâmplat niciodată.

Ca urmare a sprijinului financiar insuficient din partea statului, România a înregistrat o scădere drastică a efectivelor de animale, trecând de la 3 milioane de bovine în 2007, când a aderat la UE, la doar 1,8 milioane în prezent. Această situație a condus la dependența crescută de importurile de lapte, care reprezintă acum 50% din necesarul țării.

În Polonia, numărul bovinelor a crescut semnificativ, ajungând la 6,4 milioane în 2023. Acest lucru a transformat țara în a doua sursă de importuri de lapte pentru România, punând în evidență discrepanțele semnificative din sectorul agricol între cele două țări.

Pe site-ul nostru vei găsi stiri despre subventii in agricultura actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.