Dunărea a secat, iar Autoritățile cer Evitarea Folosirii Sistemelor de Irigații!

Dunărea a secat, iar Autoritățile cer Evitarea Folosirii Sistemelor de Irigații!
Cuprins

Localitățile de-a lungul Dunării din județul Dolj se confruntă cu o secetă neobișnuită pentru luna aprilie, fenomen care îi pune pe localnici într-o situație dificilă. Dunărea, sursa vitală de apă pentru regiune, înregistrează niveluri scăzute, fenomen fără precedent pentru această perioadă a anului.

Primarul comunei Călărași, Sorin Sandu, a subliniat gravitatea situației: „Este fără precedent seceta, dar fără precedent este și faptul că într-o lună aprilie, în care Dunărea, de regulă, ieșea din matcă, acum se află foarte jos.” În mod normal, Dunărea ar trebui să fie plină, contribuind la ecosistemul local, inclusiv la reproducerea peștilor în zonele umede adiacente.

dunare secata 1 -
Sursa foto: Facebook

Autoritățile au emis avertismente către locuitorii din zonă să limiteze consumul de apă și să evite folosirea acesteia pentru irigații. Fără o gestionare prudentă, s-ar putea să nu mai existe suficientă apă pentru consumul de bază.

Agricultura locală este și ea grav afectată. Lipsa precipitațiilor pe termen lung și inexistența unui sistem adecvat de irigații i-au determinat pe mulți fermieri să renunțe la culturile lor obișnuite. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât nu sunt prevăzute precipitații în viitorul apropiat, ceea ce ar putea agrava și mai mult criza hidrică.

Această criză de apă vine într-un context în care, în anii anteriori, preocupările autorităților se îndreptau spre gestionarea inundațiilor, un contrast marcant față de seceta persistentă de acum. Localnicii și autoritățile sunt în alertă, monitorizând cu atenție nivelurile scăzute ale Dunării și efectele asupra comunității și mediului.

Sursa: Digi 24

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.