Scădere semnificativă a efectivelor de Animale din UE în 2023

Scădere semnificativă a efectivelor de Animale din UE în 2023
Cuprins

Numărul porcinelor și bovinelor a scăzut cu 1%, în timp ce efectivele de ovine au înregistrat o scădere de 3%, iar cele de caprine au scăzut cu 5%. 

Anul trecut, în Uniunea Europeană existau 133 de milioane de porci, 74 de milioane de bovine, 58 de milioane de oi și 11 milioane de capre. În ultimul deceniu, toate speciile de animale au înregistrat scăderi. 

Cel mai mic declin a fost observat la bovine, cu o reducere de 5% comparativ cu 2013, urmate de porcine (minus 6%), oi (minus 9%) și cel mai sever declin a fost la caprine, cu 15%.

Deși la nivelul UE modificările efectivelor de porcine și bovine în 2023 față de 2022 au fost relativ modeste, au existat diferențe notabile între statele membre.

Croația și Irlanda au înregistrat cea mai severă scădere a efectivelor de porcine (minus 10% față de 2022), în timp ce Bulgaria și Malta au raportat creșteri semnificative (21% în ambele țări).

Letonia a raportat cea mai mare scădere a efectivelor de bovine în 2023 (cu 6% față de 2022), urmată de Lituania, Estonia, Portugalia, Finlanda și Ungaria (toate cu un declin de aproximativ 3%). 

Cipru a fost singurul stat care a înregistrat o creștere modestă (+1%), în timp ce efectivele de bovine din Malta, Polonia și Irlanda au rămas aproape neschimbate comparativ cu nivelul din 2022.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole pe scurt actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.

Sursa: Economica