Exporturile de Cereale din Ucraina au Scăzut

Exporturile de Cereale din Ucraina au Scăzut
Cuprins

În primele trei săptămâni ale lunii mai, exporturile de cereale au atins un nou record, ajungând la trei milioane de tone, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

În urma unui sezon agricol de succes, începând din iulie 2023, Ucraina a exportat cantități semnificative de grâu, porumb și orz. Conform datelor, până în prezent au fost exportate 16,6 milioane de tone de grâu, aproape 25 de milioane de tone de porumb și 2,3 milioane de tone de orz.

Majoritatea acestor exporturi au fost gestionate prin porturile de la Marea Neagră, o rută obișnuită pentru Ucraina, care de obicei trimite aproximativ 95% din exporturile sale de cereale prin această cale.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la recolta viitoare. Guvernul de la Kiev estimase inițial o recoltă de 81,3 milioane de tone de cereale și oleaginoase pentru sezonul 2023/2024, cu un excedent exportabil de aproximativ 50 de milioane de tone. 

Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a emis un avertisment, sugerând că recolta combinată de cereale și oleaginoase pentru anul 2024 ar putea fi mai mică, ajungând la 74 de milioane de tone, din care 52,4 milioane de tone ar fi cereale. Aceste date ridică semne de întrebare cu privire la perspectivele exporturilor de cereale ale Ucrainei în viitorul apropiat.

Sursa: Economica