Fermele Mici Scutite de Controale și Sancțiuni, iar Rotația Culturilor înlocuită cu Diversificarea!

Fermele Mici Scutite de Controale și Sancțiuni, iar Rotația Culturilor înlocuită cu Diversificarea!
Cuprins

În cadrul reuniunii AGRIFISH, miniștrii europeni ai Agriculturii au aprobat pachetul de modificări menit să flexibilizeze și să actualizeze implementarea Politicii Agricole Comune (PAC), propus de Comisie pe 15 martie.

Ce s-a modificat?

Una dintre cele mai semnificative schimbări este eliminarea obligației fermierilor de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă. Această măsură, cunoscută sub denumirea de GAEC 8, va fi înlocuită cu o inițiativă care încurajează fermierii să mențină caracteristicile peisajului prin intermediul unor structuri ecologice. Astfel, ei vor putea primi sprijin financiar prin intermediul unor eco-scheme, dacă aleg să păstreze terenurile necultivate sau să creeze noi structuri peisagistice.

De asemenea, rotația culturilor, care a fost o practică tradițională, va putea fi înlocuită cu diversificarea culturilor, în funcție de condițiile specifice ale fiecărei țări și de Planurile Strategice. Această schimbare oferă o flexibilitate mult necesară fermierilor care se confruntă cu provocări precum seceta sau precipitațiile excesive.

Avantaje pentru Micii Fermieri

Fermele mici sunt printre cele mai mari beneficiare ale acestor modificări. Propunerea Comisiei Europene vizează scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. Această schimbare este deosebit de relevantă pentru România, unde 90% din fermele țării au suprafața mai mică de cinci hectare.

Pe site-ul nostru vei găsi de la ministerul agriculturii, ultimele stiri actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.