Un Fermier din Suceava a Ajuns în Pragul Disperării!

Un Fermier din Suceava a Ajuns în Pragul Disperării!
Cuprins

Un fermier din Județul Suceava, pe numele său Gabriel Hincu, ne-a transmis prin intermediul unui email un mesaj prin care își dorește să își facă auzită vocea. Acesta a menționat faptul că este activ în domeniu de peste două decenii și că își dorește să prezinte situația pe care a întâmpinat-o cu autoritățile în ceea ce privește gestionarea subvențiilor pentru ANT BOVINE de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În acest mesaj, agricultorul își manifestă dezamăgirea față de promisiunile neîndeplinite ale directorului APIA, numit de fermier „tovarășul Pintea”.

Conform fermierului, există discrepanțe între declarațiile APIA făcute în presă și realitatea plăților efectuate către agricultori. Deși inițial s-a comunicat că plățile vor fi efectuate zilnic, ulterior acestea au fost amânate pentru tranșe săptămânale, și chiar și aceste promisiuni nu au fost respectate. „Directorul Pintea a asigurat că toți fermierii își vor primi banii în conturi până pe 15 aprilie, lucru pe care ne-am bazat pentru a ne îndeplini obligațiile de primăvară”, afirmă fermierul dezamăgit.

Agricultorul povestește cum a fost nevoit să se împrumute și să își folosească economiile pentru a începe campania de plantare de primăvară, în speranța că va primi subvenția la timp pentru a-și susține financiar ferma. “Crezând ca este un om de onoare, ne-am bazat pe cuvântul lui si am imprumutat bani sau ne-am folosit economiiile din pușculița noastră amărâtă si săracă de fermieri si am înființat culturile de primăvară (poate tovarășul vostru nu stie ca bovinele nu pasc doar iarba, au nevoie si de furaje). Si da, am reusit sa infiintam culturile, cu sacrificii si sperantă… că banii au sa intre si sa avem ce pune pe masa de Paște! Dar nu…nu au intrat banii, am fost mintiti si umiliți!! “.

Fără banii promiși, el și mulți alți fermieri se confruntă cu dificultăți financiare semnificative în prag de Paște.

„Acum e săptămâna patimilor, nu e momentul sa aducem injurii, dar vreau sa va zic doar atât… când serviti masa in familiile voastre, alaturi de cei dragi, cu bucate alese si scumpe, sa va gândiți ca o mare parte din fermieri, cu datorii pe la rude si prieteni, mananca parizer sau ceva ieftin, dar cu inima împăcată ca au reusit sa termine campania de primăvară ca să aveti voi(toti angajatii APIA) ce sa puneti pe masă!”, este mesajul fermierului către angajații APIA, în contextul în care sărbătorile pascale se apropie.

Mesajul acestui agricultor scoate în evidență problemele cu care se confruntă mulți dintre fermierii români, subliniind discrepanța dintre promisiunile instituțiilor statului și realitatea de pe teren.