Fermierii din Prahova și Vrancea Protestează împotriva Sistemului Antigrindină și Susțin că Acesta Agravează Seceta!

Fermierii din Prahova și Vrancea Protestează împotriva Sistemului Antigrindină și Susțin că Acesta Agravează Seceta!
Cuprins

Agricultorii din mai multe județe precum Vrancea, Prahova, Iași și Vaslui cer oprirea sistemului antigrindină, considerat ineficient și chiar dăunător culturilor agricole. Protestele au izbucnit în comuna Valea Călugărească, unde zeci de fermieri au exprimat nemulțumirea față de funcționarea sistemului, pe care îl consideră responsabil pentru situația critică a culturilor de grâu, afectate de secetă.

Ce declară Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale?

Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Prahova, Adrian Mocanu, a declarat că fermierii sunt disperați deoarece situația culturilor de grâu este alarmantă, iar sistemul antigrindină nu oferă protecție eficientă împotriva fenomenului climatic advers.

Ce este Sistemul Antigrindină?

Sistemul antigrindină este o tehnologie utilizată pentru a preveni sau reduce daunele provocate de grindină asupra culturilor agricole și proprietăților. Acest sistem implică utilizarea rachetelor încărcate cu substanțe chimice, cum ar fi iodura de argint, care sunt lansate în norii de furtună pentru a modifica structura norilor și a împiedica formarea grindinei.

Fermierii reclamă lipsa unor studii care să ateste eficacitatea și impactul asupra mediului al iodurii de argint folosite în sistemul antigrindină. Ei susțin că sume importante de bani sunt cheltuite în mod ineficient, iar sistemul a devenit mai mult o afacere decât o soluție pentru protejarea culturilor.

Ce Mesaje transmit Fermierii?

Cu tractoare și mesaje precum „#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine”, fermierii și-au exprimat nemulțumirea în fața autorităților. Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ionuț Lazăr, a declarat pentru Agerpres că sistemul este benefic și că se va realiza un studiu de impact, dar fermierii sunt sceptici și cer oprirea imediată a tragerilor.

Protestele ar putea continua dacă autoritățile nu iau în considerare solicitările fermierilor, aceștia amenințând că vor bloca totul până când vor fi ascultați și revendicările lor rezolvate.

Sursa video: Facebook

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.