Fermierii Fac Trecerea de la Porumb la Soia pe Fondul Prețurilor Scăzute

Fermierii Fac Trecerea de la Porumb la Soia pe Fondul Prețurilor Scăzute
Cuprins

În primăvara acestui an, Mark Tuttle, un fermier din nordul statului Illinois, a ales să planteze mai multă soia și mai puțin porumb, având în vedere că prețurile pentru ambele culturi au atins cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Costurile mai mici de producție la soia i-au oferit lui Tuttle o șansă mai mare de profit, conform Reuters.

Tuttle a decis să planteze soia pentru al doilea an consecutiv pe unul dintre terenurile sale, abandonând rotația tradițională a culturilor. El, alături de mulți alți fermieri, speră astfel să reducă pierderile financiare.

Creșterea suprafețelor cultivate cu soia într-un context de cerere scăzută din partea importatorilor și procesatorilor locali ar putea duce la o scădere suplimentară a prețurilor, afectând veniturile fermierilor americani. Aceștia se așteaptă să înregistreze cel mai mare declin anual din istorie.

Fermierii din Midwest nu au multe alte opțiuni, deoarece extinderea suprafețelor cultivate cu porumb sau lăsarea câmpurilor în pârloagă ar putea genera pierderi și mai mari.

„Șansele de a face bani cu soia boabe sunt mai mari decât cu porumb în momentul de față. Totuși, dacă vom avea o nouă recoltă mare, prețurile vor scădea și asta nu va fi de bun augur pentru fermier”, a declarat Tuttle.

Conform economica, în martie, Departamentul american al Agriculturii a estimat că fermierii vor planta soia pe o suprafață de 86,5 milioane de acri (35 milioane de hectare) în această primăvară, a cincea cea mai mare suprafață cultivată vreodată cu soia. Analiștii se așteaptă acum ca această suprafață să crească cu încă un milion de acri (400.000 de hectare) sau chiar mai mult, deoarece ploile abundente reduc fereastra pentru plantarea de porumb.

Economiștii de la Universitatea din Illinois prevăd că fermierii din acest stat vor avea randamente negative atât la soia, cât și la porumb, dar pierderile vor fi mai mici la soia. Estimările indică pierderi medii de 140 de dolari per acru pentru porumb și 30 de dolari per acru pentru soia, presupunând prețuri de 4,50 dolari per bushel pentru porumb și 11,50 dolari per bushel pentru soia la toamnă.

Deși costurile cu îngrășămintele au scăzut față de maximele atinse anul trecut, prețurile produselor agricole au scăzut, iar costurile terenurilor și dobânzile la împrumuturi au crescut, forțând fermierii să își reducă cheltuielile, susțin economiștii.

Pentru a economisi, fermierii preferă adesea să planteze soia în loc de porumb, deoarece necesită mai puține îngrășăminte și semințele sunt mai ieftine. Ploile recente ar putea reduce și mai mult suprafețele cultivate cu porumb și ar putea crește suprafețele însămânțate cu soia, care poate fi plantată chiar și în iunie fără riscuri mari pentru randamente.

Creșterea suprafețelor cultivate cu soia ar putea mări stocurile americane de soia cu peste 30% în sezonul următor, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani și la al șaselea cel mai ridicat nivel din istorie, conform USDA.