Fermierii nu mai trebuie să lase Teren Pârloagă!

Fermierii nu mai trebuie să lase Teren Pârloagă!
Cuprins

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European a aprobat astăzi un pachet de flexibilizare a Politicii Agricole Comune (PAC), aducând schimbări semnificative pentru fermierii din întreaga Uniune Europeană. Aceste modificări marchează o abordare mai adaptabilă și mai prietenoasă pentru agricultori, eliminând unele reguli restrictive și oferindu-le mai multă libertate în gestionarea terenurilor și culturilor lor.

Care sunt schimbările aduse?

Una dintre cele mai importante schimbări este eliminarea obligativității pentru fermieri de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, permițându-le să utilizeze întreaga suprafață pentru culturi productive. De asemenea, rotația culturilor va putea fi înlocuită cu diversificarea acestora, oferind astfel mai multă flexibilitate și adaptabilitate în practicile agricole.

În plus, fermele mici vor beneficia de scutiri de la controale și sancțiuni, o veste binevenită pentru majoritatea fermierilor din România, având în vedere că 90% dintre acestea au suprafețe mai mici de cinci hectare.

În spatele acestei schimbări se află și eforturile europarlamentarului român de a sprijini producătorii autohtoni de cereale, solicitând Comisiei Europene măsuri adaptate realităților locale, inclusiv derogări de la standardele GAEC (standardele de bune condiții agricole și de mediu).

Cu toate acestea, procesul de adoptare a fost întâmpinat cu opoziție din partea unor parlamentari. Grupul Verzilor a încercat să boicoteze votul, amenințând să tergiverseze adoptarea pachetului cu cel puțin cinci luni, ceea ce ar fi pus în pericol agricultura europeană. Cu toate acestea, președintele Comisiei, Norbert Lins, a reușit să prevină acest scenariu și să impună desfășurarea votului.

Următorul pas este votul în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. Adoptarea acestor noi prevederi în regim de urgență va asigura agricultorilor un sprijin financiar mai flexibil din cadrul PAC, adaptat la cerințele și realitățile actuale ale sectorului agricol european.

Pe site-ul nostru vei găsi de la ministerul agriculturii, ultimele stiri actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.