Fermierii pot Utiliza în Continuare Pesticide!

Fermierii pot Utiliza în Continuare Pesticide!
Cuprins

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea controversatului proiect prin care se restricționa utilizarea pesticidelor în UE. Decizia a fost anunțată în plenul Parlamentului European, unde Von der Leyen a declarat că propunerea a devenit un simbol al polarizării și că intenționează să o retragă.

Argumentând pentru această decizie, unii politicieni, printre care și europarlamentarii PNL din România, au subliniat că o aplicare universală a reducerii cantității de pesticide ar fi fost incorectă, având în vedere că unele țări, precum România, utilizează deja cantități mai mici. Ei au afirmat că au apărat interesele fermierilor români și s-au opus aplicării unui procent de reducere uniform pentru toate statele membre.

În luna noiembrie a anului trecut, europarlamentarii PNL au obținut votul Parlamentului European pentru un amendament care ar fi acordat derogări de la prevederile privind reducerea pesticidelor pentru statele membre cu utilizare sub 35% din media UE, situație în care se află și România.

Aceștia au subliniat că susțin reducerea utilizării pesticidelor chimice, însă consideră că aceasta trebuie să fie realizată în mod echilibrat și responsabil. Ei au cerut ca UE să asigure alternative viabile, precum biopesticidele, pentru a garanta un echilibru între protecția mediului și necesitățile producției agricole.

În cele din urmă, propunerea Comisiei Europene referitoare la reducerea utilizării pesticidelor a fost respinsă de plenul Parlamentului European. Amendamentul propus de europarlamentarii PNL ar fi protejat fermierii români și în cazul în care proiectul ar fi fost adoptat.

În legătură cu acest subiect, europarlamentarul Daniel Buda a oferit mai multe informații pe pagina sa de Facebook, mentionand faptul că: ” În propunerea inițială a Comisiei Europene, se impunea reducerea consumului de pesticide cu 30% sau 50%, în funcție de consumul din fiecare țară. Asta ar fi însemnat că România, care consumă în prezent 680 de gr/hectar, ar fi fost obligată să aibă un consum de aproximativ 476 de gr/hectar, în timp ce Olanda, care are un consum de peste 8000 de gr/ hectar, ar fi fost obligată să reducă consumul la 4.000 de grame. Prin amendamentul depus împreună cu colegul meu, Dan Motreanu, reușisem o excepție pentru România prin amendamentul 502, dar bătălia ar fi continuat în etapa trialogurilor!
‼️ Reducerea consumului în cote procentuale ar fi însemnat clar falimentul fermierilor români.
Iată de ce, propunerea Comisiei Europene era total incorectă pentru fermierii din România, iar anunțul Ursulei von der Leyen este binevenit.
Avem nevoie de o propunere echilibrată, ancorată în realitățile din teren și care să nu genereze concurență neloială între fermierii din estul și din vestul Europei!”

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.