Fermierii solicită menținerea Prețurilor Utilajelor Agricole la Niveluri Accesibile!

Fermierii solicită menținerea Prețurilor Utilajelor Agricole la Niveluri Accesibile!
Cuprins

Asociațiile de fermieri fac un apel către producătorii, importatorii și distribuitorii de tractoare și utilaje să nu crească prețurile odată cu lansarea anumitor măsuri sau programe de finanțare, în contextul în care cel puțin 35% dintre fermieri riscă insolvența și falimentul până la sfârșitul anului.

Într-o scrisoare deschisă, fermierii avertizează Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini și Utilaje Agricole, precum și producătorii, importatorii și distribuitorii de tractoare și utilaje agricole, că extinderea programului Rabla pentru tractoare agricole ar putea determina o majorare „nejustificată” a prețurilor de la 35.000 euro la 55.000 euro, plafonul maxim pentru program.

„Guvernul a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru acest program, prin care aproximativ 5.000 de fermieri mici și mijlocii pot obține câte 20.000 euro pentru a înlocui utilajele vechi și poluante. Fermierii ne transmit că prețurile tractoarelor, care recent erau în jur de 35.000 euro, vor crește nejustificat la 55.000 euro, limitând astfel accesul la acest sprijin și reducând numărul beneficiarilor”, se arată în scrisoare.

În 2024, pe lângă programul Rabla pentru tractoare agricole, se vor lansa programele sM 4.1.1 – Investiții în Exploatații Agricole, DR 12 – Investiții în Consolidarea Exploatațiilor Tinerilor Fermieri Instalați și DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, oferind noi oportunități de finanțare pentru fermieri.

„Cel puțin 35% dintre fermieri riscă să intre în insolvență și faliment până la sfârșitul anului. Acest scenariu sumbru este cauzat de creșterea exagerată a prețurilor inputurilor agricole, prăbușirea prețurilor produselor agricole, seceta pedologică severă și arșița atmosferică. Investițiile trebuie analizate cu mare atenție”, avertizează fermierii.

Fermierii cer producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de utilaje să evite majorările de prețuri asociate lansării programelor de finanțare, așa cum s-a întâmplat în trecut, când prețurile au fost crescute până la nivelul finanțării sau cu 20-30%, raportat la diferențele dintre prețurile de leasing direct și cele prin programe.

„Solicităm alinierea prețurilor de leasing la nivelul celor din țările vest-europene, cum ar fi Germania. Este necesar un efort comun pentru a menține prețurile de achiziție cât mai scăzute prin aceste programe de finanțare, sprijinind astfel fermierii în această perioadă dificilă și asigurând parteneriate durabile între fermieri și producători de utilaje”, se spune în scrisoare.

Documentul a fost semnat de președinții mai multor organizații agricole, inclusiv Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA, Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO, și Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC.

Guvernul a adoptat recent Hotărârea de finanțare din Fondul pentru Mediu a Programului de stimulare a înnoirii parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate.

„Prin acest program, vom sprijini fermierii să achiziționeze tractoare și mașini agricole autopropulsate noi, mai puțin poluante, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a României și la protejarea mediului”, a declarat Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu conform economica.

Pentru acest program, au fost alocate 500 de milioane de lei, iar fiecare beneficiar poate primi până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui tractor sau a unei mașini agricole autopropulsate.