Fermierii sunt Obligați să Protejeze Solurile!

Fermierii sunt Obligați să Protejeze Solurile!
Cuprins

În țara noastră, fermierii primesc instrucțiuni clare privind protejarea solurilor în perioadele sensibile, între 15 iunie și 30 septembrie. Conform reglementărilor GAEC 6, aceștia sunt obligați să acopere cel puțin 80% din suprafața terenului agricol cu diverse plante sau materiale vegetale, cum ar fi culturile în creștere, miriștea sau resturile vegetale rămase după recoltare, culturile secundare și cele de toamnă nou plantate. 

Este esențial ca solul să fie protejat cu atenție, cu excepția perioadelor de pregătire a solului și de plantare a noilor culturi.

Pentru a se conforma standardelor impuse, fermierii pot efectua lucrări superficiale care nu compromit acoperirea vegetală a terenului sau nu distrug miriștea și resturile vegetale până la o adâncime maximă de 10 cm. Aceste practici contribuie la menținerea umidității solului și la crearea unui strat protector de plante care sunt esențiale pentru prevenirea eroziunii și degradării solului.

În ceea ce privește culturile permanente, este necesar să se asigure o acoperire minimă a solului prin fâșiile îngrijite între rânduri sau prin folosirea mulciului sau a resturilor vegetale pe cel puțin jumătate din suprafața dedicată acestor culturi în exploatație.

Datele agrometeorologice arată o tendinţă crescută a temperaturilor medii ale aerului şi o scădere a precipitaţiilor în lunile iunie-august. Rapoartele arată astfel: 

-
mEc18ZsWEBkJJsoyXSjau6NKtFxCyQcGmM4Wfn4TcQ TT58UfxQ gyrCzF2ZjoRGMYmuNd5G3y5Fc2R1Eo3GQHkp8LATDIrEYR5EHVCjgc 2uVoWeBl4OX g5aRkopfLRmVYNqEMGb8S1wRXAisUkII -
OuWMn4ybGh8zkh8rql 1dpp9Qq44K8rGlZelPzvTpwgMwQyXZcKtq8AK c9CXz3 c6PFpQa0Sp YYKHPfgfaPl4dopPMTgyD7ZeYShHf3QteZwRSiaT9XrjUAhvuNwZ438 Ekkg4SUdEMgkwrQwjKpA -

Din analiza datelor se constată următoarele:

– creșterea semnificativă a temperaturilor medii ale aerului înregistrate în lunile iunie-august 2019-2021, comparativ media multianuală 1981-2010;

– diminuarea cantității de precipitații înregistrate în lunile iunie-august 2019-2021, comparativ cu media multianuală 1981-2010;

– diminuarea rezervei de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în lunile iunie-august 2019-2021, sub nivelul optim de vegetație și dezvoltare a plantelor în această perioadă.

Se apreciază că temperatura foarte ridicată a aerului și volumul redus de precipitații, asociate cu umiditatea atmosferică scăzută (arșița atmosferică) înregistrate în lunile iunie–august, au ca efect uscarea excesivă a solului (seceta pedologică extremă) și apariția fenomenelor de eroziune, degradare și deșertificare și, prin urmare, perioada cea mai sensibilă pentru sol este perioada de vară (15 iunie – 30 septembrie) în care terenurile arabile trebuie să fie acoperite.

Pentru a sprijini conservarea și îmbunătățirea calității solului, fermierii sunt încurajați să adopte practici agricole care să mențină solul acoperit și să introducă materie organică în acesta. Aceste inițiative sunt importante pentru atingerea obiectivului GAEC 6 și pentru promovarea unei agriculturi durabile și responsabile.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.