Focar de Gripă Aviară în Județul Gorj!

gripa aviara
Cuprins

Un focar de gripă aviară a fost confirmat în zona Vadeni-Fond Cinegetic nr. 19 Turcinesti, în apropierea localității Tg Jiu, după ce au fost descoperite cadavrele a două lebede de iarnă. Acestea au fost transportate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Gorj și ulterior expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru analize de laborator.

La data de 12 februarie 2024, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului gripei aviare. În urma acestui diagnostic, Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a fost activată, iar un plan de măsuri a fost întocmit pentru zona infectată.

Zona de restricție a fost instituită pe o rază de maxim 10 km, cuprinzând mai multe fonduri cinegetice și localități din împrejurimi. Monitorizarea permanentă a păsărilor din aceste zone este în curs, iar până în prezent nu au fost semnalate suspiciuni de boală la păsările sălbatice sau domestice.

În conformitate cu regulamentele UE, au fost stabilite mai multe măsuri preventive, printre care interzicerea circulației păsărilor domestice și a altor păsări captive din exploatări nonprofesionale, interzicerea organizării de târguri sau piețe avicole, restricționarea hrănirii păsărilor sălbatice și interzicerea vânării sau capturării lor din sălbăticie fără autorizație specifică.

DSVSA Gorj solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, cerând anunțarea imediată a oricăror mortalități la păsări și respectarea tuturor măsurilor impuse pentru a preveni răspândirea bolii pe teritoriul țării.