Focar de gripă aviară în județul Olt!

Focar de gripă aviară în județul Olt!
Cuprins

Probele luate din cadavrele de păsări dintr-o exploatație comercială de găini ouătoare, formată dintr-un efectiv de 73.583, situată în orașul Piscani, județul Olt, au fost confirmate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală cu virusul gripei aviare H5N1.

În urma anunțării suspiciunii, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt s-a apelat rapid la Unitatea Operațională Locală, care a implementat cu promptitudine măsurile necesare pentru a limita focarul.

Pentru realizarea măsurilor planificate, Instituția Prefectului Olt a fost sesizată în mod corespunzător, iar Centrul Local de Control al Bolilor (CLCB) Olt a fost chemat să ia măsuri împotriva focarului de gripă aviară și să îl țină sub control.

Conform protocoalelor stabilite, păsările afectate vor fi scoase din zona focarului, iar atât cadavrele, cât și orice resturi furajere și așternuturi contaminate vor fi implementate măsuri de dezinfecție.

Pentru a limita focarul, autoritățile au stabilit zone desemnate pentru protecție (3 km) și supraveghere (10 km). Au fost implementate măsuri stricte pentru a reglementa circulația persoanelor, animalelor și transportul. Se efectuează monitorizarea continuă a păsărilor din zonele restricționate, iar asistența asociației de vânători a fost solicitată pentru supravegherea populației de păsări sălbatice din zonă.

În zona de protecție desemnată, pe o distanță de 3 kilometri, sunt cuprinse mai multe localități printre care Scornicești, Mogoșești, Piscani, Jitaru și Fondul de vânătoare Scornicești.

Zona de supraveghere desemnată, care se întinde pe o rază de 10 kilometri, cuprinde mai multe localități precum Constantinești, Scornicești, Rusciori, Teiuș, Șuica, Mărgineni Slobozia, Chițesca, Bircii, Bălțăti, Mihăilești Popești, Negreni, Potcoava Fălcoava Fălcoeni, Optași-Mățulăgura, Op. Priseaca, Oporelu si trei unități de creștere a porcilor. În plus, această zonă include terenuri de vânătoare cu numărul 10 în Optași, 11 în Potcoava, 7 în Priseaca, 6 în Oporelu și 9 în Tătulești.

În județul Olt există în total nouă unități comerciale dedicate creșterii găinilor ouătoare, șase unități comerciale axate pe producția de păsări de carne și două unități comerciale specializate în creșterea prepelițelor. Aceste unități au fost informate corespunzător și ulterior inspectate pentru a asigura respectarea protocoalelor stricte de biosecuritate.

Se efectuează monitorizarea continuă a populației aviare din zonele restricționate, în timp ce investigația epidemiologică în curs rămâne în derulare.

Pentru a proteja sănătatea publică, au fost implementate programe naționale anuale de supraveghere a bolilor pentru toate efectivele de păsări, inclusiv gripa aviară, asigurându-se că pe piața românească sunt disponibile numai produse și subproduse derivate din animale sănătoase.

ANSVSA îndeamnă fermierii din industria păsărilor de curte și cetățenii să-și ofere sprijinul în implementarea măsurilor de biosecuritate, raportând orice deces de păsări către serviciile veterinare și respectând cu strictețe toate măsurile impuse de autorități pentru a preveni răspândirea acestei boli în granițele țării noastre.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.