Guvernul Anunță Suplimentarea Ajutorului de Stat pentru IMM-uri!

Guvernul Anunță Suplimentarea Ajutorului de Stat pentru IMM-uri!
Cuprins

Guvernul României a anunțat joi extinderea programului de ajutor de stat IMM Plus, destinat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), cu o suplimentare de 2,5 miliarde de lei (aproximativ 546,6 milioane de dolari sau 502,4 milioane de euro). Astfel, valoarea totală a schemei ajunge la 15 miliarde de lei.

Această extindere va permite ca încă 2.300 de companii să primească sprijin pentru investiții și capital de lucru, ceea ce duce numărul total al beneficiarilor la 13.800, conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.

Componenta de garanții pentru împrumuturi a fost majorată cu 2,22 miliarde de lei, ajungând la 13,32 miliarde de lei, iar suma destinată granturilor a crescut cu 279,9 milioane de lei, totalizând 1,68 miliarde de lei.

Expansiunea programului a fost necesară datorită interesului mare manifestat de întreprinderi și autoritățile locale, în condițiile în care plafonul inițial de garantare a împrumuturilor, de 11,1 miliarde de lei, disponibil până la 30 iunie 2024, era aproape epuizat.

Conform legislației în vigoare, bugetele pentru ajutoarele de stat pot fi majorate cu până la 20% fără a necesita notificarea Comisiei Europene.

Programul IMM Plus a primit aprobarea Comisiei Europene pe 8 aprilie.

Prin această schemă, garanțiile pentru împrumuturi acoperă 90% din necesarul de finanțare al companiilor, excluzând dobânzile și comisioanele. Companiile pot accesa credite de până la 5 milioane de lei pentru finanțarea capitalului de lucru și până la 10 milioane de lei pentru investiții.

Beneficiarii pot primi și un grant bazat pe factori precum riscul, comisioanele de administrare și dobânda la împrumut. Valoarea maximă a grantului pe întreprindere este de 2,25 milioane de euro pentru majoritatea sectoarelor, cu excepția agriculturii (280.000 euro) și pescuitului/acvaculturii (335.000 euro). Autoritățile locale pot primi un grant maxim de 2,25 milioane de euro.