Guvernul României alocă 68,2 Milioane lei pentru Combaterea Grindinei și Creșterea Precipitațiilor!

Guvernul României aloca 68,2 Milioane lei pentru Combaterea Grindinei și Creșterea Precipitațiilor!
Cuprins

Guvernul României a aprobat astăzi, în ședința din 21 martie 2024, obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare a Programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pentru perioada 2010-2024. Fondurile necesare acestei etape au fost stabilite la 68,2 milioane lei, distribuite între credite bugetare în valoare de 23,7 milioane lei și credite de angajament în sumă de 44,5 milioane lei.

Această etapă vizează extinderea și consolidarea capacității de combatere a căderilor de grindină la nivelul celor trei Centre Zonale de Coordonare – din Muntenia, Moldova și Transilvania, prin investiții la nivel regional. Totodată, vor fi dezvoltate tehnologii noi pentru intervenții active în atmosferă, menite să contracareze atât căderile de grindină, cât și pentru a stimula precipitațiile.

Fondurile alocate vor fi direcționate către realizarea de studii, proiecte tehnice, lucrări de execuție, achiziții de echipamente și dotări pentru înființarea de noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Suceava-Botoșani, Matca, Dâmbovița-Argeș și Dăbuleni.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, are în plan extinderea și diversificarea capacităților tehnologice pentru intervenții active în atmosferă. Aceste eforturi sunt menite să reducă vulnerabilitățile producției agricole și ale comunităților rurale față de fenomenele meteorologice extreme, precum căderile de grindină și seceta.

Implementarea acestui sistem reprezintă o măsură esențială de susținere a producției agricole și de reducere a vulnerabilităților sectorului agricol. Investițiile în dezvoltarea acestui sistem vor contribui la creșterea rezilienței sectorului alimentar și la utilizarea responsabilă și eficientă a resurselor naturale și publice.

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, activ din anul 2005, și-a consolidat în fiecare an capacitățile operaționale pentru protejarea culturilor agricole, a bunurilor publice și private și a comunităților rurale împotriva fenomenelor meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Extinderea protecției împotriva grindinei în toate regiunile țării răspunde nu doar necesităților actuale, ci și provocărilor viitoare generate de schimbările climatice și de perturbările în comerțul mondial cu alimente.

Harta investițiilor în dezvoltarea SNACP: cu albastru sunt evidențiate punctele de lansare operaționale în sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, iar cu roșu este marcat amplasamentul noilor puncte de lansare ce urmează a fi realizate începând de anul acesta.

image -

Pe site-ul nostru vei găsi de la stiri de la ministerul agriculturii actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.