Importurile de Grâu turcesc rămân Interzise până în Octombrie!

Importurile de Grâu turcesc rămân Interzise până în Octombrie!
Cuprins

Ministerul Agriculturii din Ankara a anunțat că oprirea importurilor ar putea continua și după 15 octombrie, în funcție de condițiile pieței de la acel moment.

Această declarație a avut un impact semnificativ asupra pieței, determinând o scădere a prețului grâului pe bursele din Chicago și Euronext. Restricționarea importurilor de către Turcia a afectat perspectivele cererii globale și a contracarat îngrijorările legate de daunele provocate culturilor de grâu din Rusia de vremea nefavorabilă.

În jurul orei 09:35 GMT, contractul pe grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) cel mai tranzacționat a scăzut cu 2,1%, ajungând la 6,26 dolari per bushel. La bursa Euronext, contractul futures pentru grâu cu livrare în septembrie a scăzut cu 4,1%, până la 241 euro pe tonă, atingând cel mai scăzut nivel din ultima lună.

Turcia este un cumpărător major pentru grâul din regiunea Mării Negre, în special pentru cel rusesc, iar lipsa cererii din această țară ar putea intensifica competiția pe alte piețe de export.

„Cel mai probabil Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii. Rusia furnizează între 60-75% din importurile de grâu ale Turciei și această interdicție se pare că va intra în vigoare tocmai când noua recoltă a Rusiei trebuie vândută. Dacă grâul rusesc nu mai poate fi vândut în Turcia, va trebui să fie oferit în alte părți la prețuri mici, ceea ce ar putea însemna că alți importatori din Orientul Mijlociu, Africa și Asia vor beneficia”, a declarat un trader german de cereale conform economica.

În plus, Ministerul Agriculturii din Ankara a anunțat că exporturile de făină produsă din grâul cultivat local, interzise din septembrie 2018, vor fi permise din nou, iar exporturile de orz și grâu dur vor putea fi realizate pe baza unei licențe de export și într-un mod controlat.

Potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor, Turcia ar urma să importe 12 milioane de tone de cereale în sezonul 2024/25, dintre care 8,5 milioane de tone de grâu.