În Bulgaria se Așteaptă o producție medie de 6 tone de Grâu la Hectar!

În Bulgaria se Așteaptă o producție medie de 6 tone de Grâu la Hectar!
Cuprins

Recolta de grâu din Bulgaria în 2024 se estimează să depășească șase milioane de tone, potrivit declarațiilor făcute marți de către ministrul Agriculturii și Alimentației, Georgi Tahov, în cadrul unei conferințe de presă transmise de BTA.

Inițiind campania de recoltare în satul Zlatitrap din regiunea Plovdiv, sub umbrela programului „Pâinea Păcii”, ministrul a subliniat importanța acestui efort într-un comunicat oficial al Ministerului.

Datele preliminare indică o producție estimată între 6,1 și 6,3 milioane de tone de grâu, alături de peste 800.000 de tone de orz. Suprafețele aferente recoltării sunt estimate la aproximativ 1,1 milioane de hectare pentru grâu și 0,16 milioane de hectare pentru orz, conform precizărilor lui Tahov.

„Echilibrul alimentar în țara noastră va fi asigurat. Având în vedere condițiile meteo favorabile, suntem încrezători că calitatea recoltei va fi înaltă”, a afirmat ministrul.

În ceea ce privește prețurile la pâine, ministrul a subliniat că nu sunt anticipate creșteri, având în vedere randamentele așteptate de peste 500 kg/ha. În plus, a menționat că prețurile de achiziție la grâu sunt stabilite în funcție de condițiile pieței. 

Capacitatea de depozitare a cerealelor în țară este subutilizată cu aproximativ 80%, fapt ce asigură că nu vor apărea probleme în ceea ce privește recoltarea și depozitarea noii culturi, a adăurgat Georgi Tahov.

Ministrul a subliniat, de asemenea, rolul semnificativ al Bulgariei pe piața internațională a cerealelor destinate consumului uman, menționând că Bulgaria exportă grâu în peste 30 de țări.

Privind cotele pentru importurile de cereale din Ucraina, Tahov și-a exprimat speranța că acestea vor fi menținute. „Sperăm că vom primi clarificări în acest sens la viitoarea întâlnire a Consiliului pentru Agricultură de la Bruxelles”, a menționat ministrul conform economica.