În ciuda Soluțiilor propuse, Fermierii Europeni încă Protestează!

În ciuda Soluțiilor propuse, Fermierii Europeni încă Protestează!
Cuprins

Ieri, 26 februarie, miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană s-au adunat la Bruxelles pentru a aborda o serie de proteste care au cuprins aproximativ jumătate din statele membre în ultimele săptămâni. Fermierii din mai multe țări europene au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile agricole, atât la nivel național, cât și european.

Motivele protestelor sunt diverse și reflectă preocupările specifice ale fermierilor din fiecare țară. În Germania, de exemplu, fermierii sunt indignați de planurile de reducere a subvențiilor pentru motorină. În timp ce în Polonia și alte țări din Europa de Est, fermierii blochează drumurile și punctele de trecere a frontierei pentru a opri importurile ieftine din Ucraina.

Cererea principală a Asociației Fermierilor Europeni, COPA, este de reglementări mai puțin stricte în ceea ce privește mediu și birocrație, împreună cu condiții mai echitabile în competiția internațională.

Într-un efort de a răspunde preocupărilor fermierilor, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a retras recent o propunere de lege care ar fi redus semnificativ utilizarea pesticidelor în Europa. Cu toate acestea, majoritatea fermierilor solicită mai mult decât atât – ei doresc mai multe excepții și mai puține reglementări.

Presiunea asupra fermierilor a fost recunoscută și de către Comisia Europeană, care a propus noi măsuri pentru a atenua tensiunile. Cu toate acestea, unele dintre noile reguli, cum ar fi strategia „Farm to Fork”, care aduce noi reglementări pentru ferme, nu au fost bine primită de către toți fermierii.

Cu toate acestea, politicienii europeni subliniază că sectorul agricol trebuie să se adapteze la schimbările climatice și să reducă impactul asupra mediului. Schimbarea structurală în agricultura europeană este deja în desfășurare, cu un număr tot mai mic de ferme, dar acestea devin tot mai mari și mai eficiente.

Cu toate că agricultura reprezintă doar o mică parte din producția economică a UE, bugetul comun alocă o proporție semnificativă subvențiilor către fermieri și dezvoltarea rurală. Aceste subvenții asigură stabilitatea prețurilor alimentelor în UE, dar și ridicarea unor întrebări despre viitorul sectorului agricol în Europa.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.